Lumeen tuhkalla piirretty SOS-merkki pelasti alaskalaismiehen pakkaspiinasta – kolme viikkoa lumen keskellä olleen miehen avunpyyntö tallentui videolle

1:57
Näin Tyson Steele löydettiin! Hän kertoo CNN:lle, miten hän selvisi hengissä Alaskan hirmupakkasissa viikkojen ajan ilman kunnon ravintoa.

Mies selvisi viikkoja yksinään vähällä ravinnolla Alaskan arktisissa olosuhteissa, kertoo CNN.

Lehdistötiedotteen mukaan 30-vuotias Tyson Steele riutui Alaskan kireissä pakkasissa ja alkeellisissa oloissa peräti yli kolmen viikon ajan.

Kaikki sai alkunsa rajusta tulipalosta, joka poltti miehen asuinsijan maan tasalle. Sen lisäksi, että suurin osa hänen maallisesta omaisuudestaan – kuten vaatteista ja ruoasta – tuhoutui, hänen koiransa sai surmansa tulipalossa.

– Kaikki se, minkä omistan, oli siinä mökissä, Steele kuvailee valtavaa menetystään.

Miehen sinnikkyys ja kekseliäisyys palkittiin

Miestä lähdettiin etsimään viranomaisten toimesta pian sen jälkeen, kun Steelen ystävät havaitsivat, etteivät ole saaneet herraan yhteyttä joulukuun puolivälin jälkeen.

Oman onnensa nojaan jäänyt Steele löydettiinkin talonsa raunioista noin kolme viikkoa hänen mökissään riehuneen tulipalon jälkeen.

Kuten yllä olevalta videolta näkyy, valkoiseen lumihankeen on kirjoitettu valtavan kokoisilla kirjaimilla lyhenteen SOS, joka tunnetaan kansainvälisenä hätämerkkinä.

SOS-kirjaimet erottuvat valkoisesta hangesta erityisen hyvin Steelen nokkelan suunnitelman ansiosta: hän erotteli kirjaimet puhtaanvalkoisesta hangesta tuhkan avulla.

Helikopteripartio noukki miehen turvaan tämän riuduttua Alaskan hirmupakkasissa noin 23 päivän ajan.

Mies asui toisen maailmansodassakin käytetyssä majassa

Mies asui Alaskassa niin kutsutussa Quonset-majassa, joka on kevytrakenteinen ja puoliympyrän muotoinen rakennelma, joita sotajoukot hyödynsivät etenkin toisen maailmansodan aikana. Ylimääräiset majat myytiin sotien jälkeen myös siviileille – Steele oli hankkinut oman muovisen majansa Vietnamin sodassa taistelleelta veteraanilta.

Steele uumoilee, että tulipalo johtui hänen omasta inhimillisestä virheestään. Hän poltti majan ikivanhassa kamiinassa pahvia, jonka kytevä palanen oli saattanut ajautua savupiipun kautta majan katolle.

– Virhe, jonka tein, oli se, että olin ajattelematon ja panin palan pahvia kamiinaan sytyttääkseni tulen. Tiesin sen olleen ongelma, sillä olen käyttänyt kamiinoita koko elämäni. Tiesin, ettei niin pidä tehdä, Steele kertaa pelastumisensa jälkeen Alaskan poliisille.

Mies heräsikin keskellä yötä hänen oman arvionsa mukaan 17.–18. joulukuuta siihen, että hänen mökkinsä katto oli ilmiliekeissä.

Oli tehtävä pelastussuunnitelma

Tulipalo levisi nopeasti kevytrakenteisen majan rakenteisiin. Steele ehti ennen mökistä poistumistaan kahmia mukaansa tavaroita, kuten huopia ja kiväärin. Kaikkein tärkein kuitenkin jäi liekehtivään rakennelmaan: hänen 6-vuotias Phil-koiransa.

– Olin hysteerinen. En löydä sanoja kuvaamaan suruani, minä vain huusin, Steele muistelee senhetkisiä tuntemuksiaan.

Surulle ei kuitenkaan ollut aikaa, sillä miehen oli kehiteltävä itselleen selviytymissuunnitelma. Steele ei tuntenut aluetta riittävän hyvin, joten hän katsoi paremmaksi odottaa avun saapumista paikalle.

Eräkävijä luotti siihen, että hänen ystävänsä huolestuisivat jossain vaiheessa. Hän oli kuitenkin päättänyt, että ellei apua kuulu 35 päivän kuluessa, hän yrittää etsiä avun piiriin itse.

Ruoassa oli palaneen käryä

Riutunut mies kertoi myöhemmin viranomaisille selvinneensä Alaskan arktisissa oloissa ruokatarvikkeilla, jotka olivat kuin ihmeen kaupalla selvinneet tulipalosta. Mies ”herkuttelikin” apua odotellessaan purkitetun muonalla, kuten pavuilla ja maapähkinävoilla.

Maku oli kaikkea muuta kuin makuhermoja hivelevä: peltipurkit olivat auenneet tulipalon kuumuudessa, ja muonassa olikin voimakas vivahde savun hajua ja makua.

– Se maistui kodiltani, eli palaneelta, Steele kuvailee.

Parina ensimmäisenä yönä, eräkävijä kaivautui nukkumaan itse rakentamaansa lumiluolan uumeniin.

Myöhemmin hän rakensi itselleen kyhäelmän vanhan kamiinan ympärille. Suoja ei kuitenkaan pidellyt lämpöä Alaskan arktisissa oloissa.

Kovia kokenut mies palkittiin hampurilaisaterialla

Lopulta helikopteripartio löysi käsiään huitovan, ja silminnähden riutuneen Tyson Steelen 9. tammikuuta. 

Majan raunioista pelastettu mies sai pelastajiltaan McDonald’s-aterian, joka maistui riutuneelle miehelle varmasti paremmin kuin hyvin.

– Menen luultavasti takaisin kotiin Salt Lake Cityyn. En siis kotiin, sillä Alaska on kotini, mutta menen perheeni luokse. Heillä on koira, joka varmaankin käy terapiasta, mies sanoo haikeana. 

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä

Lähteet: CNN, The New York Times, Facebook

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja