Eeppinen pelastusoperaatio! Offroad-harrastajat riensivät ylioptimistisen Toyota-kuskin avuksi: "En pahastu, jos pidätte minua typeränä"

Seitsemän Lamborghinia Islannin henkeäsalpaavissa maisemissa 1:38
Seitsemän Lamborghinia Islannin henkeäsalpaavissa maisemissa.

Vapaaehtoisten maastoajoharrastajien pelastusoperaatio tuotti kuin tuottikin tulosta. Ainakin yhdelle miehelle kyseessä oli opettavaisen oloinen kokemus.

Mikäli kanadalainen George Sukhanov olisi etukäteen tiennyt, millaiseen pulaan hänen reittivalintansa tulisi johtamaan, olisi hän sataprosenttisella varmuudella valinnut aivan toisen ladun.

Offroadingia eli suomeksi sanottuna maastoajoa harrastava Sukhanov pyöri Toyota 4Runner -maasturillaan ympäri Nevadaa muutamaa päivää ennen joulua – totaalisen tietämättömänä siitä, että olisi vähällä viettää joulunsa keskellä Black Rock -autiomaata.

Maapallon tasaisimpiin alueisiin lukeutuva autiomaa on tunnettu paitsi siellä järjestettävästä Burning Man -festivaalista, myös äärimmäisen ankarista olosuhteistaan. Vaikka maa on Black Rockissa kesäisin kivikovaa, muuttuu aavikko talvisin mutaiseksi suoksi, jossa liikkuminen on käytännössä mahdotonta.

Sukhanovin perustavaa laatua ollut arviointivirhe johtikin siihen, että Toyota upposi akseleitaan myöten mutavelliin.

Offroad-harrastajat vetävät yhtä köyttä

Kun Sukhanov tajusi mokanneensa pahemman kerran, oli onni onnettomuudessa, että hän oli yhä matkapuhelinverkon ulottuvilla. Hän soitti tilanteestaan paikalliselle sheriffille, mutta pyysi, etteivät viranomaiset lähtisi vielä pelastamaan häntä. Sukhanov päätti nimittäin hyödyntää ensin sosiaalisen median voimaa ja pyytää apua paikallisilta offroad-harrastajilta.

Voit lukea Sukhanovin englanninkielisen päivityksen täältä. Saman linkin takaa löydät myös kuvia pelastusoperaatiosta.

Lajiin kuuluu olennaisena osana yhteisöllisyys, ja harrastajat hyödyntävät aktiivisesti sosiaalisen median offroad-ryhmiä saadakseen apua vastaavissa tilanteissa. Kunnioitusta herättävä toimintatapa auttaa säästämään veronmaksajien rahoja, sillä erinäisiin kiperiin tilanteisiin joutuminen on kyseisessä lajissa enemmän sääntö kuin poikkeus.

"Tarvitsen apua"

Sukhanov teki ensimmäisen Facebook-postauksensa 21. joulukuuta paikallista aikaa iltaseitsemältä.

– Jumissa Black Rockissa. Tarvitsen apua. Tukevalle maalle suurin piirtein sata metriä, Sukhanov kirjoitti ja antoi samalla tarkat koordinaattinsa.

Sukhanov päivitti kirjoitustaan seuraavana päivänä.

– Edelleen jumissa täällä. Viime yönä joku yritti päästä luokseni, mutta jäivät itsekin jumiin. En tiedä, pääsivätkö jo irti, mutta eivät vaikuttaneet halukkailta jatkamaan pelastamistani. Tarvitsen siis edelleen apua.

Tätä seurasivat Sukhanovit varsin yksityiskohtaiset kuvaukset ympäröivästä maastosta sekä suunnasta, josta pelastamista olisi teoriassa mahdollista yrittää.

– Minulla on tarpeeksi ruokaa ja vettä ainakin vielä yhdeksi päiväksi. Täällä on mudasta johtuen aika kurjaa, mutta muutoin minulla ei ole välitöntä hätää.

– Ymmärrän, että tilanteeni on seurausta vain ja ainoastaan omasta surkeasta päätöksenteostani, joten en pahastu lainkaan, jos pidätte minua typeränä. Arvostaisin silti pelastamistani.

Apu saapui paikalle

Sukhanovin Facebook-postaukset keräsivät runsaasti kommentteja, joiden perusteella offroad-harrastajat tarttuivat toimeen varsin nopeasti ja ryhtyivät laatimaan strategiaa.

Pelastusoperaatiota lähti johtamaan paikallinen Joseph Pickett, joka kokosi ympärilleen ryhmän muita harrastajia. He lähtivät matkaan neljällä viimeisen päälle tällaisiin operaatioihin soveltuvalla maastoautolla ja saavuttivat Sukhanovin lopulta sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä.

Voit lukea Pickettin englanninkielisen liveseurannan täältä. Linkin takaa löydät lisää kuvia operaatiosta.

Ensimmäiset pelastusyritykset eivät tuottaneet toivottua tulosta, vaan pelastajat olivat jopa menettää yhden omista Jeepeistään Black Rockin armottomalle mutaliejulle.

Pelastajat tekivät työtä läpi koko yön, mutta aamun valjetessa he joutuivat tekemään päätöksen Toyotan jättämisestä niille sijoilleen ja tyytymään Sukhanovin itsensä saamiseen pois Black Rockista.

– Varkaat älkää vaivautuko. Ihan oikeasti. Jäätte vain jumiin ja jäinen velli, jossa auto makaa, on masentavaa, Pickett kirjoitti auton perään kuolaaville.

Sukhanovin Toyota saatiin lopulta vedettyä ylös liejusta perjantaina 27. joulukuuta.

Lue myös:

    Uusimmat