Lukupiiri: Elämän ilo ja nautinto

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja! Tällä viikolla vuorossa on Italian auringon alle sijoittuva kirja Elämän ilo, joka kertoo 1900-luvun alussa syntyneen Modestan elämäntarinan historiallisesti ja poliittisesti merkittävän vuosisadan myllerryksissä.

Kirja: Elämän ilo

Kirjailija: Goliarda Sapienza

Suomentaja: Laura Lahdensuu

Kustantaja: Gummerus

Helmiä: 5

Kenelle: Naiskirjallisuudesta ja historiallisista teoksista pitäville

Modesta syntyy vuosisadan alussa 1.1.1900. Hän kasvoi äidin ja siskon kanssa köyhissä oloissa. Koki hyväksikäyttöä, jäi orvoksi ja joutui nunnaluostariin. Luostarissa vietetyn ajan jälkeen polku vei hänet aatelisperheeseen. Tämä muuttaa nuoren naisen elämän kulun. Uudessa ympäristössä hän pääsee kukoistamaan, Modesta nousee vahvaksi perheenpääksi, joka johtaa kirjavaa ja laajaa perhettään läpi maailmansotien ja murrosvuosien. 

"Mitä väliä oli vuosilla, kun alkoi ymmärtää? Otsaa halkova arpi on kuin sauma, jonka kohdalla hänen aiemmin jakautuneena ollut olemuksensa on yhdistetty."

Tarina kulkee käsi kädessä Italian ja muun Euroopan historian kanssa. Naisten rooli ja elämä 1900-luvulla ovat kirjan punainen lanka, pääosassa vahvat italialaiset naiset ja miehekkäät miehet. Vahvimpana Modesta, joka opettelee elämää ja opettaa sitä eteenpäin.

"Kuka hyvänsä kolmenkymmenen vuoden virstanpylvään seikkailuillaan ohittanut tietää, kuinka rasittavaa, kovaa ja jännittävää on ollut nousta lapsuuden alavilta mailta nuoruuden huippuun kohoavalle vuorelle ja kuinka nopeasti, koskena kohisevana vesiputouksena, siiveniskuna kirkkaassa valossa, vain hetkessä.. eilen minulla oli kaksikymmentävuotiaan sileät posket ja tänään - yhdessä yössä - ajan kolme sormea ovat hipaisseet minua, varoittavat lyhyistä jäljellä olevista hetkistä ennen viimeistä, vääjäämättä odottavaa matkaa..."

Modesta ottaa vastuuta muista ihmisistä, huolehtii, pitää omiensa puolia kovillakin keinoilla. Mutta ei uhraudu, ei taivu toisten tahtoon, ei välitä ulkopuolisten mielipiteistä. Ainoa asia mikä häntä kiinnostaa on nautinto, elämän ilo, sen monissa muodoissaan.

"Meri odotti, katsoin sitä lapsen katseella, Eriprandon valtavin ja harhailevin silmin. Oli kesä ja minun oli ryöstettävä saidalta mereltä pieni kaistale sen vapautta. Siihen pystyäkseni minun oli ymmärrettävä sitä, kosketettava sitä koko vartalollani, niin kuin Beatrice osasi tehdä."

Modesta on hyvin seksuaalinen, ei häpeile tai peittele sitä, vaan nauttii niin miehistä, naisista kuin itsestään. Modesta ei tyydy vain yhden miehen tai naisen naiseksi, vaan kokeilee rajojaan. Ihmissuhdekiekurat värittävätkin tarinaa tuoden siihen saippuaoopperamaisia sävyjä.

"Kaiken Carminelta oppimani yritin välittää myös Beatricelle. Hyväilyni kävivät hyväilevämmiksi ja syvemmiksi. En tietenkään ollut mies, mutta koskettelin häntä sormillani syvemmältä ja hän laukesi syvemmin ja niin kuin Carmine sanoi, valmistin häntä kohtaamaan oikean miehen."

Modesta on kadehdittava nainen, joka elää kuten haluaa, ei niin kuin "pitäisi". Hän nauttii elämästään, ei tyydy olemaan vain hiljaa vaan hän sivistää itseään, hankkiutuu mukaan politiikkaan, ei kumartele miehien tai auktoriteettien edessä.

"Mitä suuremmaksi pelko kasvoi, sitä suuremmaksi kävi halu heittäytyä sen vietäväksi. Yhtäkkiä makasin maassa ja hän oli päälläni."

Äidiksi tultuun Modesta ei tyydy perinteiseen äidin rooliin vaan kasvattaa lapsistaan sivistyneitä ja vapaita yksilöitä. Ei rajoita vaan ohjaa heitä eteenpäin hellästi ja hieman etäältä. 

"Seikkailunhalusi sai minut hermostumaan. Hanki auto, jonka halusit, ja aja kilpaa kaltaistesi nuorten kanssa tai lähde Amerikkaan, ryöstä, tee ihan mitä haluat! kunhan se kaikki on peräisin sinusta itsestäsi, ei kuninkaalta, Ducelta tai Führerilta!!"

Kirja julkaistiin vasta 20 vuotta valmistumisensa jälkeen, sillä 1978 valmistunut teos oli aikanaan liian radikaali. Nyt tuo hieman jo huvittaa, mutta kun laittaa tekstin siihen aikaan jolloin se on valmistunut, ymmärtää, että sisältö on ollut liian uskalias. 

Kirja tuo lukijalle rohkeutta, uskoa siihen, että elämää ei tarvitse suorittaa totuttujen normien mukaan, vaan elämästään voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa. Älä mieti muiden mielipidettä, vaan tee itsesi onnelliseksi. Virheistä oppii ja ne kasvattavat ja vastoinkäymisistä voi selvitä. Naisen elämän ei tarvitse olla rajattua ja ennalta määriteltyä. Äidin ei tarvitse noudattaa tiettyä kaavaa, kuin ei myöskään vaimon tai rakastajattaren.

Kirja onkin ylistys vahvoille naisille.



Lue myös:

    Uusimmat