Lukuisia pidätyksiä Serbian pääministerin murhasta

Serbian pääministerin salamurhan vuoksi on pidätetty ainakin 40 ihmistä, joiden epäillään kuuluvan Belgradissa toimivaan rikollisryhmään, Zemuniin.

Serbian poliisi on pidättänyt ainakin 40 ihmistä pääministerin Zoran Djindjicin murhan vuoksi. Kiinni otettujen epäillään kuuluvan Belgradissa toimivaan rikollisryhmään, Zemuniin.

Serbian varapääministeri Nebojsa Covicin mukaan muun muassa entistä salaisen palvelun päällikköä Jovica Stanisicia ja terrorisminvastaisen yksikön entistä komentajaa Franko Simatovicia on kuulusteltu. Aikaisemmin Belgradin poliisipäällikkö Milan Obradovic sanoi, että kaikki pidätetyt ovat "suoraan tai epäsuorasti" yhteydessä Zemuniin.

Poliisi on myös tehnyt runsaasti kotietsintöjä, mutta mitään ei ole toistaiseksi löydetty.

Paikalliset tiedotusvälineet kertovat, että eilen tehtyyn salamurhaan osallistui ainakin kolme ihmistä. Silminnäkijöiden mukaan nämä pakenivat paikalta kukin omalla ajoneuvollaan.

Lehtitietojen mukaan ampujien uskotaan olleen iältään 20-30-vuotiaita.

Djindjiciin osui kaksi luotia, jotka oli ammuttu ilmeisesti kiväärillä hallituspalatsin lähistöltä. Luodit osuivat Djindjicin vatsaan ja rintaan.

Entinen poliisikomentaja murhan takana

Serbian poliisin erikoisjoukkoyksikön entinen päällikkö Milorad Lukovic johti järjestäytyneiden rikollisten ryhmää, joka ampui Serbian pääministerin Zoran Djindjicin, tasavallan hallitus on sanonut.

Zemun-klaanina tunnettu rikollisryhmä on menneinä vuosina syyllistynyt mm. murhiin ja sieppauksiin. Ryhmä on nimetty belgradilaisen kaupunginosan mukaan, ja Lukovic ilmeisesti kuuluu sen johtohahmoihin.

Serbiassa hätätila

Serbian tasavaltaan on julistettu poikkeustila pääministerin murhan johdosta.

Kaikki lennot pääkaupungin Belgradin kansainväliseltä kentältä peruutettiin salamurhan jälkeen, ja Belgradin keskustassa näkyi runsaasti aseistautuneita poliiseja, joilla oli luotiliivit.

Tänään Serbiassa päätettiin, että Covic ja kolme muuta varapääministeriä vuorottelevat virkaatekevinä pääministereinä. Pääministeriä vaihdetaan viikon välein aina toukokuun lopulle asti. Covicin jälkeen vuorossa ovat Zarko Korac, Miodrag Isakov sekä Dusan Mihajlovic, joka on myös sisäministeri.

Poikkeustilan julistaminen antaa hallitukselle ja sotilasviranomaisille tavanomaista laajemmat toimintavaltuudet.

Myös aikaisempia murhayrityksiä

Uudistusmielisestä Djindjicista, 50, tuli Serbian ensimmäisen ei-kommunistisen hallituksen pääministeri tammikuussa 2001. Djindjic oli avainasemassa, kun Jugoslavian entinen presidentti Slobodan Milosevic lähetettiin Haagin kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen 2001.

Djindjic selvisi täpärästi murhayrityksestä helmikuussa, kun kuorma-auto törmäsi hänen autosaattueeseensa.
Asiantuntijoiden mukaan Djindjicin kuolema on paha takaisku uudistusten läpiviennille Serbiassa.

-Djindjic edusti lähes ainutlaatuisella tavalla uudistumista ja Serbian paluuta kansainväliseen yhteisöön, arveli Marie-Janine Calic, joka johtaa berliiniläistä politiikan tutkimuslaitosta.

Kroatian presidentti Stjepan Mesic sanoi Djindjicin salamurhaa "hullun teoksi".

-Tämä ei ole hyväksi Serbialle eikä meille naapureille, Mesic sanoi.

Tuomioja esitti osanottonsa Djindjicin murhasta

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja esitti illalla osanottonsa Djindjicin kuoleman johdosta.

-Väkivalta poliittisten päämäärien saavuttamiseksi on aina tuomittavaa. Salamurhan kohteeksi joutunut Zoran Djindjic teki vakavaa ja kansainvälisen yhteisön arvostamaa työtä kotimaansa uudistamiseksi ja kehittämiseksi kohti nykyaikaista demokraattista eurooppalaista valtiota, Tuomioja sanoi lausunnossaan.

-Surma tapahtui aikaan, jolloin Euroopan unioni työskentelee tiiviisti suhteiden kehittämiseksi Serbian kanssa ja uuden Serbia ja Montenegro -valtioliiton toiminnan tukemiseksi ja sen lähentämiseksi eurooppalaisiin rakenteisiin. Parhaiten kunnioitamme Djindjicin työtä jatkamalla tukeamme Serbian ja Montenegron pyrkimyksille syventää yhteistyötään Euroopan unionin kanssa, Tuomioja jatkoi.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

(Huomenta Suomi 13.03.2003)

Lue myös:

    Uusimmat