Lukion valinnainen tuntijakokokeilu kiinnosti luonnontieteiden opiskelijoita

Matematiikan ja luonnontieteiden opiskelijat suosivat kokeilua lukion vapaavalinnaisemmasta tuntijaosta, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö.

Ministeriö käynnisti keväällä 2016 tuntijakokokeilun, jossa oli mukana 28 lukiota eri puolelta Suomea. Mukana olivat syksyllä 2016 ja 2017 aloittaneet opiskelijat. Lukiolaiset saivat päättää, opiskelevatko he kokeilun vai valtakunnallisen tuntijaon mukaisesti.

Kokeilussa reaaliaineet jaettiin ympäristö- ja luonnontieteisiin sekä humanistis-yhteiskunnallisiin aineisiin. Opiskelijan tuli opiskella vähintään yhdeksän kurssin laajuiset opinnot molemmista ryhmistä.

Valinnat vaihtelivat suuresti lukioiden välillä. Vähimmillään lukioissa vain alle kymmenesosa opiskelijoista oli valinnut kokeilun mukaisen tuntijaon, ja enimmillään kaikki opiskelijat olivat valinneet kokeilun.

Kokeilun tarkoituksena oli saada kokemuksia valinnaisemman tuntijaon sekä yksilöllisempien opiskeluvalintojen toimivuudesta.

Kokeilu päättyy lähivuosina

Ministeriön keräämän palautteen perusteella kokeilu soveltui matematiikan ja luonnontieteiden opintojen painottamiseen. Etenkin tulevaisuuden suunnitelmiltaan varmat opiskelijat kokivat tuntijakokokeilun motivoivana.

Valtakunnallinen, vuonna 2014 hyväksytyn asetuksen mukainen tuntijako näyttäisi olleen mieleisempi niille opiskelijoille, joiden tulevaisuuden urasuuntautuminen oli avoin tai jotka halusivat opiskella perinteisen laajasti kaikkia oppiaineita.

Opettajat ja oppilaanohjaajat eivät nähneet kokeilua täysin myönteisenä. Kokeilun koettiin aiheuttavan kilpailua opiskelijoiden suosiosta eri oppiaineiden välillä, minkä vuoksi opettajat kokivat pelkoa opetustuntien vähenemisestä.

Opinto-ohjaajien työmäärä kasvoi henkilökohtaisen ohjauksen ja opiskelijoiden tulevien jatko-opiskeluvaikutusten arvioimisen lisääntyessä. Myös opinto-ohjauksen painopiste oli hieman aikaistunut.

Ministeriön väliraportti perustuu opiskelijoille, opettajille, opinto-ohjaajille ja rehtoreille tehtyihin kyselyihin.

Edellisellä hallituskaudella päätettyyn lukiouudistukseen ei sisälly kokeilun mukaisia muutoksia tuntijakoon. Kokeiluun ei oteta enää uusia ikäluokkia, vaan se päättyy, kun syksyllä 2016 ja 2017 opintonsa aloittaneet opiskelijat valmistuvat. 

Lue myös:

    Uusimmat