Mainos

Lukihäiriö autopahoinvoinnin takana?

Lukemisen ja kirjoittamisen ongelmat saattavat johtua tasapainoelimen häiriöistä. Korvalääkäri, dosentti Tapani Rahko on huomannut yhteyden oppimisvaikeuksien ja autopahoinvoinnin välillä. Muita vihjeitä tasapainohäiriöihin ovat muun muassa korkean paikan kammo sekä pahoinvointi karusellissa.

Taysin korva- ja tasapainokeskuksen ylilääkäri huomasi 1990-luvun lopulla hoitaessaan huimauksista ja tasapaino-ongelmista kärsiviä potilaitaan asentohoidoilla, että hoitojen jälkeen potilaiden lukemisongelmat helpottuivat.

- Potilaat kyselivät, olinko vetänyt valoverhot sivuun, kun tuli yhtäkkiä niin kirkasta. Seuraavalla vastaanottokerralla he kertoivat Aamulehden lukemisen helpottuneen kummasti, Rahko kertoo Aamulehdessä.

- Hoidettujen lukilasten näkökenttä laajeni, rivien hyppiminen loppui, ja kirjaimet ja sanat asettuivat oikeaan järjestykseen.

Asentohoidossa korvien kaarikäytävissä olevien kalkkijyvästen aiheuttamat ärsytykset poistetaan ja niiden toiminta normalisoidaan.

Rahkon mukaan asentohoidot auttavat lukihäiriöihin mikäli syy on tasapainoelimen häiriön tuottamassa aivojen toiminnallisessa häiriössä. Keskushermoston rakenteellisista syistä tai kasvuympäristöstä johtuviin häiriöihin hoidot eivät auta.

Ylikäärin mukaan tasapainohäiriöt ovat perinnöllisiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.