Lukas Hradecky heitettiin nuorena "leijonan kitaan" – kärsivällisyys toi lopulta toivotun palkinnon: "En ollut valmis"

Lukas Hradecky kertoi MTV Urheilulle kaudestaan ja tulevaisuudestaan. Katso Tulosruudun juttu tästä.

Huuhkajien pitkäaikainen ykkösvahti Lukas Hradecky muisteli MTV Urheilulle ensimmäisiä A-maajoukkuevuosiaan.

34-vuotias Hradecky on ollut Huuhkajien kantavia voimia jo pitkään. Hradecky debytoi Huuhkajissa vuonna 2010 pelatussa Viro-harjoitusottelussa 20-vuotiaana. Ensimmäisen EM-karsintaottelunsa Hradecky pelasi kesällä 2011.

Hradecky kantoi päävastuun Huuhkajien maalilla vuoden 2011 lopuissa EM-karsintaottelussa, mutta menetti tonttinsa useamman vuoden ajaksi Niki Mäenpäälle. Hradecky itse kokee, että paikka Huuhkajien avauskokoonpanossa tuli nuorelle maalivahdille ehkä hieman liian aikaisin.

– Kyllä alussa vähän hypättiin ikään kuin leijonan kitaan. En välttämättä ollut ihan valmiskaan. Se tuli vähän varkain. Siinä elettiin Otto Fredrikssonin, Antti Niemen ja Jussi Jääskeläisen jälkeistä aikaa. Siinä pääsi vähän varkain kokeilemaan, Hradecky muistelee MTV Urheilulle.

– En heti alussa saanutkaan pelipaikkaa vakiinnutettua, siinä Niki tuli ja pelasi loistavat pari kolme vuotta. 

Vuodet Huuhkajissa eivät kuitenkaan menneet hukkaan, vaikka peliaika olikin vuosina 2012-14 kortilla.

– Minulle annettiin aikaa kehittyä. Olen kiitollinen, että pääsin maajoukkuerinkiin jo siinä vaiheessa, että sain opittua rutiinit ja tuntemaan ihmiset, jotka ympärillä ovat matkassa mukana, Hradecky summaa.

Lopulta kärsivällisyys ja maltti palkittiin komealla tavalla. Kun Hradecky sai jälleen mahdollisuuden tarttua ykkösvahdin rooliin, ei hän ole siitä sittemmin luopunutkaan. Bayer Leverkusenia seurajoukkuetasolla edustava kassari on ollut Huuhkajien ykkösvahtina jo lähes 10 vuotta.

Noiden vuosien varrelle on mahtunut myös historiallinen arvoturnaus, kun Suomi selvitti tiensä vuonna 2021 pelattuihin EM-kisoihin. Nyt Hradeckyn ja Huuhkajien unelmana on toistaa tuo huima saavutus ja pelata ensi kesänä arvokisajalkapalloa.

Suomi taistelee ensi keväänä EM-paikasta jatkokarsinnoissa, joissa sen on ensin kammettava Wales nurin ja sen jälkeen kaadettava myös Puolan ja Viron välisen ottelun voittaja edetäkseen kisoihin.

– Ei tuollaisia matseja olla oikein pelattu – yksittäisiin matseihin on harvoin ollut noin isoa panosta. Arpa oli ehkä vähän huonompi, mutta nyt ollaan sopivassa määrin altavastaajina, Hradecky summaa maaliskuun jatkokarsintaa.

– Wales on ihan mahdollinen ja kotikentällä kaikki on mahdollista, oli vastassa Puola tai Viro, Hradecky summaa.

Lue myös:

    Uusimmat