Luetko jo lapsellesi? Yhteisestä satuhetkestä löytyi tärkeä hyöty

Satujen ja lukuhetkien hyötyä on jälleen tutkittu. Lukeminen voisi tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi lievittää lasten kipuja.

Satuhetket voivat tuoreen tutkimuksen mukaan lievittää tehohoidossa olevien pikkulasten kipuja ja stressitasoja ja parantaa muutenkin heidän oloaan. Satujen ja lukuhetkien hyödyt on tunnettu aiemminkin, mutta nyt ne varmistettiin kokeellisesti.

Näin tutkittiin

Tutkimukseen osallistui 80 brasilialaista 2–7-vuotiasta lasta, joita hoidettiin teho-osastolla hengitysvaikeuksien vuoksi. Lapsista puolet osallistui puolituntisiin satuhetkiin, joissa heille luettiin heidän itse valitsemiaan kirjoja.

Toinen puolisko satunnaistettiin ryhmään, jossa leikittiin arvuutteluleikkejä.

Stressihormonitaso laski

Lapsilta kerättiin sylkinäytteet ennen ja jälkeen ryhmien, ja niiden perusteella stressihormoni kortisolin pitoisuudet pienenivät ja empatiaan liittyvän oksitosiinin pitoisuudet suurenivat satu- ja arvuutteluhetkien jälkeen. Lapset kokivat myös kipujen ja epämukavuuden vähentyneen.

Katso myös: Prinsessa ruusulinnassa, vettä kengässä, askelnaatta... Muistatko vielä nostalgiset lapsuuden leikit? Näin niitä leikittiin! Juttu jatkuu videon jälkeen.

Nostalgiset retroleikit – näin niitä leikittiin 3:29

Saturyhmässä muutokset olivat kaksi kertaa suurempia

Vaikka suotuisat muutokset havaittiin kummassakin ryhmässä, saturyhmässä muutokset olivat kaksi kertaa suurempia, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat