"Löytyykö tämä Jari-Matti Latvalasta?" – asiantuntijalta isoja kysymyksiä suomalaispomosta Toyotan sukellettua MM-rallissa

Toyotan MM-rallitiimin tallipäällikkö Jari-Matti Latvala on nykypestinsä kovimmassa paikassa juuri tällä hetkellä, C Moren asiantuntija Jari Ketomaa linjaa. 

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Portugalin MM-ralli 9.-12.5.

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

Toyotan tähtikuski Kalle Rovanperä johti MM-sarjaa Suomen osakilpailun jälkeen 94 pisteellä. Kaksi kisaa myöhemmin ero on "enää" 53 pinnaa. 

Toyota puolestaan komeili valmistajien sarjan kärjessä 88 pisteen kaulalla "Jyskälän" jälkeen. Kreikan sysimustan viikonlopun päätteeksi etu on 63 pistettä.  

Jos MM-tittelit näyttivät varmoilta vielä kuukausi sitten, nyt tilanne on toinen, sillä päävastustaja Hyundai on saanut otteen itselleen. 

– Nyt mitataan oikeasti ensi kertaa Jari-Matti Latvalan johtajuus tuossa asemassa, asiantuntija Jari Ketomaa linjasi C Moren studiossa Kreikan MM-rallin päätöspäivän aluksi. 

Tuossa vaiheessa ei ollut vielä tiedossa Elfyn Evansin keskeytys neljänneltä sijalta. Kun Rovanperä ja Esapekka Lappi olivat pudonneet jo aiemmin kauas kärjestä, Toyotan viikonloppu sai synkän sinetin.   

"Kaikki sujunut kuin elokuvissa"

Latvala aloitti Toyotan tallipomona kauden 2021 alussa. Viime vuosi oli japanilaistiimille menestys, kun se otti kaksoisvoiton kuljettajien MM-sarjassa Sebastien Ogierin johdolla. Valmistajien puolella se löi Hyundain 58 pisteellä. 

Tällä kaudella näytti pitkään siltä, että Toyota kaasuttelee melko helposti tuplamestaruuteen. 

– Jos katsotaan Latvalan historiaa, niin hän ei ole ollut tallipäällikkönä muulloin kuin aikoina, jolloin kaikki on sujunut hirveän hyvin. Kaikki on sujunut kuin elokuvissa, on ollut parhaat kuskit ja autot, Ketomaa totesi. 

– Nyt pitää kantaa tiimiä harteillaan ja pitää taistelutahto yllä jokaisen yksittäisen asian kanssa. Että jokainen mekaanikko ja kuljettaja tekee kaikkensa.

Ketomaa huolestui kuultuaan säätöongelmista viikonloppuna kärsineen Rovanperän kommentit siitä, ettei hänellä ole kunnon mahdollisuuksia ajaa edes Power Stage -pisteistä sunnuntaina. Lopulta suomalaistähti oli pätkän toinen.  

– Miten tuolla asenteella lähdetään mihinkään? Nyt mitataan se, että sanooko Latvala, että "nyt jätkät kaasu pohjaan ja ottakaa pisteet, joita otettavissa on!"

– Nyt pitää nousta tiimin johtavaksi henkilöksi. Löytyykö tämä Jari-Matti Latvalasta? Se mitataan tässä seuraavien viikkojen aikana, Ketomaa lisää viitaten kolmen viikon päässä odottavaan Uuden-Seelannin ralliin.

Vertailu Mäkiseen

Latvalan rooli Toyotalla on aiheuttanut välillä ihmettelyä, sillä johtoportaassa ovat mukana myös Kaj Lindström ja Jarmo Lehtinen

Ketomaan mielestä Latvalan tontille kaatuu juurikin tallin sisäisestä ilmapiiristä huolehtiminen. 

– "Kaitsulla" on kädet täynnä töitä siinä, että hän saa autot kilpailuihin ja mekaanikot paikan päälle. Hän tekee Jarmo Lehtisen kanssa operativista hommaa, jossa heillä on järkyttävä työ. Jonkun muun pitää pystyä kantamaan se tiimihenki ja taistelu.

Ennen Latvalaa Toyotan tiimipomona työskenteli menestyksellä Tommi Mäkinen, kuljettajaurallaan neljä MM-titteliä voittanut suomalaislegenda. 

– Latvala ei ole ollut tuollaisessa paikassa kuljettajana, kuten esimerkiksi Mäkinen oli. Tommi voitti monta mestaruutta olemalla järkyttävän periksiantamaton. Latvalan historia ei ole ihan samanlainen.

– Nyt todella katsotaan, mihin Latvala pystyy tiimihengen suhteen, Ketomaa summaa.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat