2000-luvun alusta tuttu trendi tekee paluuta – pöytälaatikoissa pölyttyvä kamera onkin aarre: "Kuvan laatu on sivuseikka"

Filmikuvaus on noussut uudelleen suosioon – Kasperi Kropsu kuvaa päivittäin näkemiään asioita 2:39
KATSO MYÖS: Myös filmikuvaus on noussut uudelleen suosioon. Kasperi Kropsu kuvaa päivittäin näkemiään asioita

Nuoret haluavat nyt ottaa kuvia digikameroilla. Verkkokauppa.comin edustajan mukaan nuori valitsee todennäköisesti kameran, jos jossa on erilaisia kuvafilttereitä ja rosoinen, nostalginen kuvanlaatu.

2000-luvun alussa oli tavallista herätä bileillan jälkeen kamera täynnä kuvia. Toimintamalli oli selvä: Canon piuhalla kiinni tietokoneeseen ja otokset nettiin kaikkien ihailtaviksi. 

Nyt vanha tapa jakaa otoksia on herännyt uuteen kukoistukseen.

Monet 2000-luvun alun ilmiöt matalavyötäröisistä farkuista aina simpukkapuhelimiin ovat kovassa nosteessa, eivätkä älypuhelinten syrjäyttämät digikamerat ole poikkeus. Nuoret haluavat nyt ottaa kuvia digikameroilla. 

TikTokissa #digitalcamera-tunnistetta on katseltu 1,1 miljardia kertaa. Netin kauppapaikka Etsyssä haku "y2k digital camera" tuottaa yli tuhat tulosta. "Vintage-digikameroita" puolestaan löytyy eBaysta yli 2000. 

Toki kameran voi ostaa myös uutena. Kysyimme suomalaisliikkeistä, miten ilmiö näkyy.

"Digikamerat trendasivat kunnolla viime kesänä"

Ilmiö näkyy myös Verkkokauppa.comissa, vahvistaa sales specialist Henry Söderlund.

– Digikamerat trendasivat kunnolla viime kesänä [2023]. Pöytälaatikoissa pölyttyvät vanhat kamerat haluttiin valjastaa jälleen käyttöön, ja meillä tämä näkyi niihin sopivien muistikorttien kysynnässä. Digiajan retrokausi on selvästi käynnissä ja nuoret hakevat kuvaamiseen kivaa, aitoa fiilistä – kuvan laatu on sivuseikka, Söderlund kuvailee sähköpostitse.

Söderlundin mukaan nuori valitsee todennäköisesti kameran, jos jossa on erilaisia kuvafilttereitä ja rosoinen, nostalginen kuvanlaatu. 

"Kuvia, joita otin vuoden 2008 digikameralla". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

"Jos on erillinen kamera mukana, kuvaamiseen varmasti keskittyy enemmän"

Gigantin Sales manager computing Sami Kinnunen aloitti työt ketjussa 2003. Silloin kameroiden myynti oli huipussaan.

– Muistan kyllä, että 2000-luvun alusta vuoteen 2010 asti oli kovaa kamera-aikaa. Sitä mukaa kun puhelinkameroiden laatu parani, erillisten kameroiden myynti hiipui, hän kuvaa.

20 vuoden jälkeen kameroiden myynnissä näkyy kuitenkin jälleen hienoista kasvua.

– Kovista kameravuosista on muuttunut se, että erilaisiin käyttötarkoituksiin löytyy enemmän erilaisia kameroita. Pikakamerat ovat olleet jonkun aikaa todella iso valtti. Niistä saa suoraan tulostettuna kuvan Polaroid-fiiliksellä.

"Tämä on merkki: hanki 2000-luvun digikamera". Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Kameroiden paluuta Kinnunen pitää tervetulleena.

– Jos on erillinen kamera mukana, kuvaamiseen varmasti keskittyy enemmän. Siten saa parhaat muistot taltioitua. On hienoa, että on ihmisiä, jotka haluavat kuvan muistoksi.

Digikameroiden lisäksi myös filmikamerat ovat uudessa nosteessa. Kameratorin perustaja ja toimitusjohtaja Jussi Lehmus kertoi taannoin, että aktiivisten filmikuvaajien kanta on moninkertaistunut Suomessa viime vuosina.

Esimerkiksi tällä videolla on puoli miljoonaa katselua Instagramissa. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

"Useimmat digitaalikameroita käyttävät arvostavat viivästynyttä mielihyvää"

CNBC:n mukaan amerikkalaisnuoret ovat intoutuneet kameroista, joiden viehätys piilee "käyttökokemuksessa".

– Koska valokuvat eivät ole heti saatavilla puhelimessa, useimmat digitaalikameroita käyttävät arvostavat viivästynyttä mielihyvää, joka aiheutuu kuvien lataamisesta tietokoneelle, sivusto kuvailee.

– Voit siis ottaa valokuvia ystäviesi kanssa ja sitten unohtaa ne, kunnes sinulla on aikaa istua tietokoneen ääressä. Se on loistava tapa elää hetkessä.

"Kun olet ystävistä se, jolla on digikamera, ja palaat kotiin mistä tahansa tapaamisesta." Jos julkaisu ei näy, katso se täällä

Katso myös: 2000-luvun alun muoti on jo vintagea – muistatko tällaisia vaatteita nuoruudestasi?

2000-luvun alun muoti on jo vintagea – muistatko nämä vaatteet ja asusteet nuoruudestasi? 3:42
Mikä tekee vaatteesta vintagea ja mikä vintagemuodissa on nyt pinnalla?

Lue myös:

    Uusimmat