Mainos

"Löysimme oikean metsikön" - Tutkija kävi etsimässä Päivi-haukkaa Etelä-Afrikasta

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, viettää nyt aikaa samassa paikassa kuin viime talvenakin.

Päivi-haukka saapui Etelä-Afrikan Reitziin joulukuun 5. päivänä. Edelliset neljä viikkoa se vietti Johannesburgin lähellä Delmas-nimisessä pikkukaupungissa. Mehiläishaukkaprojektista vastaava tutkija, dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta, kävi Etelä-Afrikassa etsimässä Päivi-haukkaa.

- Delmaksessa menimme eykalyptus-metsikköön, jossa Päivi on aiemmin oleskellut. Näimmekin mehiläishaukan siellä. Luulimme sitä Päiviksi, mutta paikannustiedot paljastivat, että Päivi oli sillä hetkellä 4-5 kilometrin päässä. Samassa metsikössä viihtyy siis toinenkin mehiläishaukka, kertoo Byholm.

Etsintämatka jatkui Reitziin.

- Siellä emme edes nähneet Päiviä, vaikka paikantimen mukaan se oli 150 metrin päässä. Mehiläishaukat ovat piiloutumisen mestareita, huomauttaa Byholm.

"Yllättävän urbaani ympäristö"

Vaikka Päivi-haukkaa ei näkynyt, tutkija sai arvokasta tietoa siitä, millaisessa ympäristössä lintu talvensa viettää.

- Ympäristö siellä on hyvin keinotekoinen. Puut on istutettu. Eukalyptus-puita kasvatetaan tuulensuojaksi ja itse asiassa eukalyptus on vieraslaji siellä. Päivi viihtyy aika pienessä metsikössä muuten avoimella alueella. Osittain se viettää aikaa omakotialueella, josta se lentelee lähimetsiköihin. Yllättävän urbaani ympäristö kelpaa sille, ihmettelee Byholm.

Byholmin mukaan paikalliset lintuharrastajatkin ihmettelevät, miten mehiläishaukat voivat viihtyä niin avoimessa ympäristössä.

Päivi-haukan ruokavalio oli myös tutkimuksen kohteena.

- Löysimme ampiaispesän palasen eli ainakin ruuaksi on ampiaisen toukkia. Aiomme myös selvittää, syökö se termiittejä, mehiläisiä tai kutoja-lintuja, sanoo Byholm.

Tutkimusyhteistyö alkamassa

Matkan tarkoituksena oli aloittaa tutkimusyhteistyö paikallisen yliopiston kanssa.

- Haluamme selvittää, mistä Etelä-Afrikassa talvehtivat mehiläishaukat tulevat: tulevatko ne kaikki pohjolasta vai jostain muualtakin. Yritämme ehkä myös asentaa paikantimia sikäläisille linnuille, jos saamme rahoitusta, suunnittelee Byholm.

Mehiläishaukka luokitellaan vaarantuneeksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syytä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka sai lähettimensä Vesilahdella toissa kesänä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja