Mainos

Päivi-haukka saapui yllättävän lepotauon jälkeen talvehtimisalueelle Etelä-Afrikkaan

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on saapunut kaukaiseen talvehtimispaikkaansa Etelä-Afrikkaan. Nyt Päivi on Johannesburgin lähellä Delmas-nimisessä pikkukaupungissa. Samassa paikassa se lepäili viime vuonnakin.

- Se on aika urbaanilla esikaupunkialueella. Siellä on puutarha-alueita, eucalyptuspuita ja mäntyjä, kenties ampiaispesiäkin ruuaksi, kuvailee mehiläishaukka-projektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Todennäköisesti se jatkaa vielä alle sadan kilometrin matkan viime vuodelta tuttuun talvehtimispaikkaan.

Mehiläishaukat vaihtelevat muuttoreittiä

Päivi muutti tänä syksynä aiempaa itäisempää reittiä Kreikan kautta. Saharan ylityskin tapahtui idempää reittiä kuin aiemmin. Uusi piirre matkassa oli myös pitkä levähdystauko Angolassa.

- Se lepäili siellä reilut kaksi viikkoa. Ehkä siellä oli hyvä ruoka-apaja tai sitten se odotteli parempaa säätä, pohtii Byholm.

Päivi on pari viikkoa edellä viimevuotista muuttoaikatauluaan. 

- Iän ja kokemuksen myötä lentoaikataulu tarkentuu. Aiemmin luultiin, että aikuiset linnut lentävät aina samoja reittejä, mutta ne näyttävätkin olevan joustavia ja tekevän itsenäisiä päätöksiä muuttoreitin suhteen, arvioi Byholm.

Yksi mehiläishaukkatutkimuksen päämäärä on ymmärtää paremmin, mikä ohjaa lintujen muuttoreitin valintaa. Myös aikuisten lintujen liikkeitä suomalaisessa metsämaisemassa halutaan selvittää tarkemmin.

Tutkija matkustaa tapaamaan Päiviä

Patrik Byholm matkustaa marraskuun lopussa Etelä-Afrikkaan.

- Kiva nähdä omin silmin Päivi-haukan talvehtimisympäristö. Se ei ole mehiläishaukoille tyypillistä talvehtimisseutua, vaikka toki siellä talvehtii useita satoja ellei tuhansia mehiläishaukkoja, kertoo Byholm.

Tarkoitus on käynnistää tutkimusyhteistyötä paikallisen yliopiston kanssa. Tutkimuskohteena on mehiläishaukkojen muutto.

Matkan kruunaisi Päivi-haukan tapaaminen.

- Yritän nähdä Päivin ja kenties kuvata sen, vaikka se varmasti on aika hankalaa, pohtii Byholm.

Mehiläishaukka luokitellaan vaarantuneeksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syytä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka sai lähettimensä Vesilahdella toissa kesänä.

 Täältä voit seurata Päivi-haukan reittiä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.