Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Lounaassasi ja ruokaostoksissasi on yhä enemmän ulkomaisia tuotteita – lukemat paljastavat suomalaistilojen ahdingon

2:18Ulkomaalaisten tuontituotteiden määrän kasvu haaste suomalaiselle ruokaketjulleUlkomaalaisten tuontituotteiden määrän kasvu haaste suomalaiselle ruokaketjulle.
Julkaistu 30.12.2024 11:00
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

anukoooo

Elintarviketeollisuus on huolissaan erityisesti ravintoloissa ja lounaspaikoissa käytettävien tuontituotteiden määrän kasvusta. Elintarvikkeita ja maataloustuotteita tuodaan Suomeen tällä hetkellä kolme kertaa enemmän kuin meiltä viedään maailmalle.

Yhä useampi lounasravintolan lautaselle päätyvä jalostettu elintarvike on tuotu Suomeen ulkomailta. Vaikka kasvu tuontituotteissa ei ole vielä valtavaa, on elintarviketeollisuus huolissaan muutoksesta.

OMA jalostettujen elintarvikkeiden tuonti graafiJalostettujen elintarvikkeiden tuonti on kasvanut 27 prosenttia kolmessa vuodessa.MTV

– Näen isona haasteena koko ruokaketjulle, teollisuudelle ja alkutuotannolle, jos kysyntä suomalaiselle tuotteelle pienenee. Kaikkia elintarvikkeita tuodaan nyt tänne enemmän, suklaista valmisruokiin asti, elintarviketeollisuuden ekonomisti Bate Ismail sanoo.

– Tuontituotteiden osuus on kasvanut ravintoloissa ja joukkoruokailussa, pientä muutosta näkyvillä myös päivittäistavarakaupan puolella, Ismail jatkaa. 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton maatalousjohtaja Johan Åberg sanoo, että tuonnin lisääntyminen liittyy EU:n tekemiin vapaakauppasopimuksiin, jotka avaavat EU-markkinat uusille maille. 

– Myös kuluttajatottumukset muuttuvat ja kuluttajat haluavat erilaisia tuotteita kuin aiemmin ja tämänkin vaikuttaa. 

Lue myös: Näin hintojen nousu muutti suomalaisten ruokaostoskäytöstä – "Välillä tuntuu, etteivät rahat riitä siltikään ruokaan"

Myös hinnalla on vaikutusta. 

– Varsinkin viimeisen vuoden parin aikana on näkynyt, että kuluttajien hintatietoisuus on lisääntynyt, kun ostovoima on heikentynyt inflaation takia, Åberg jatkaa.

Myös Ismail nostaa esiin kovat hintapaineet.

– Meillä on nyt kovat tarpeet pienentää määrärahoja esimerkiksi kouluruokailussa. Ja jos määrärahoja vähennetään, se tarkoittaa enemmän tuontiruokaa. 

– Sehän on semmoinen paikka, että eihän koululainen tiedä, mitä hän oikeasti syö. Ei siellä lue, että onko se thaimaalaista vai suomalaista kanaa, Ismail toteaa.

S-ryhmän ravintoloissa kotimaisuus kasvussa 

S-ryhmällä on yli 400 ravintolaa eri puolilla Suomea. S-ryhmän majoitus- ja ravitsemiskaupan johtaja Juha Helminen sanoo, että ketjun ravintoloiden kotimaisten tuotteiden osuus on kasvanut. 

Tuontituotteet painottuvat pitkälti juomiin.

– Kyllä se tuolla alkoholipuolella on. Myös joitain ruokaraaka-aineita saattaa tulla ulkomailta, kuten italialaisia juustoja ja kinkkuja. 

– Tietysti hinnoittelu on yksi asia, joka määrää mihin hintapisteeseen halutaan. Mutta enemmänkin sanoisin, että laatu ratkaisee tässä asiassa, Helminen sanoo.

Maatilojen määrä vähenee

Samaan aikaan kun tuontituotteiden määrä kasvaa, suomalaisten maatilojen lukumäärä jatkaa vähenemistään.

Maatilojen määrä on puolittunut 2000-luvun alusta. Tänä vuonna tiloja on vajaat 41 000, mikä on 1 400 vähemmän kuin vuosi sitten. 

Pian viisi vuotta lihatilallisena ollut Suontaan kartanon maanviljelijä Ellen Rydbeck tunnistaa maanviljelijöiden ahdingon. 

– Kannattavuus on aikalailla kaikille suuri haaste. Vaikka meillä on tukijärjestelmä, niin se hinta mitä meidän tuotteesta maksetaan, ei ole vaan ole tarpeeksi hyvä. Näinä aikoina hintatietoisuus lisääntyy kokoajan ja kuluttajien paine säästää näkyy varsinkin meille. 

maatilojen lukumaaraMaatilojen määrä on puolittunut 2000-luvun alusta. Tänä vuonna tiloja on vajaat 41 000.MTV

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton maatalousjohtaja Johan Åberg huomauttaa, että samaan aikaan myös sukupolven jatkajia on aiempaa vähemmän.

– Se mikä on huolestuttavaa on, että sukupolven vaihdoksia on selvästi vähemmän kuin aiemmin. Jos tämä trendi jatkuu pidempään, että nuoria tuottajia tulee vähemmän alalle, niin meille tulee haasteita ylläpitää nykyisiä tuotantomääriä. 

Lisää aiheesta:

Tyhjensikö hamstraus hyllyt? "Puheessa jauhelihapulasta on myös liioittelua" Kallis ruoan hinta on piinannut suomalaisia jo pari vuotta – käänne vihdoin näkyvissäHinta ratkaisee selvin seurauksin ruokakaupassa – halpamerkit menestyvät, kotimaisuus kärsiiTyöpaikkalounastaja ei luovu ateriastaan, vaikka elinkustannukset lyövät silmilleLuken erikoistutkija sanoo Suomessa ruoan olevan kohtuuhintaista – ruokajärjestelmää uhkaavat kuitenkin monet kriisitMaanviljelijöiden ahdinkoon ei löydy markkinoilta nopeaa pelastusta – valtio ja pankit ehkä ensiapuun
RuokaSuomiRahaKotimaa

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:44
    Huomenta Suomi

    Erikoinen suolakurkku hämmensi suorassa lähetyksessä – mikä on suolakurkun ja maustekurkun ero?

  • Eilen09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • 1.11.17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • 30.10.17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!