Lotta Haralan ympärillä epävarmuustekijöitä uuden kauden alla: asiantuntija nostaa esiin yhden ratkaisevan kysymyksen – "Se tulee näkymään tuloksissa"

Kolmen kuukauden toimintakiellon dopingrikkomuksesta kärsineen Lotta Haralan yhteistyö valmentajansa Matti Liimataisen kanssa on ohi. C Moren asiantuntija Mika Järvinen uskoo, että valmennussuhteen äkillinen päättyminen näkyy Haralan kohdalla vain henkisellä puolella.

Liimatainen kertoi aiemmin tällä viikolla Ylelle tehneensä päätöksen valmennussuhteen katkaisemisesta sillä perusteella, että Harala ei ollut kertonut hänelle saamastaan toimintakiellosta. Liimatainen pohti ratkaisuaan parin viikon ajan.

– Ei se siihen dopingrikkeeseen liittynyt vaan siihen, miten se hoidettiin; eli luottamuspula. Syy oli se, että minulle ei kerrottu toimintakiellosta, Liimatainen kertoi Ylelle.

Tiistaina kävi vielä ilmi, että Suomen urheilun eettinen keskus (Suek) epäilee Haralan rikkoneen toimintakiellon mukana seurannutta osallistumiskieltoa. Suomen antidopingsäännöstön mukaan toimintakiellon kohteena oleva urheilija ei saa toimintakieltonsa aikana osallistua missään ominaisuudessa esimerkiksi seuratoimintaan.

Järvisen mielestä Liimataisen ratkaisu tilanteessa oli täysin ymmärrettävä.

– Olisin toiminut itse ihan samalla tavalla. Valmentajan pitäisi olla valmennusprosessissa se läheisin ihminen, jolle pitää kertoa kaikki, mikä liittyy harjoitteluun – ja jopa harjoittelun ulkopuolelta. Siinä ei saisi olla mitään, ei varsinkaan tuon kokoluokan salaisuuksia. Koska jos salaa tuollaisen asian, onko jotain muuta, mitä urheilija salaa, esimerkiksi sellaista, joka voisi vaikuttaa myöhemmin ja joka pamahtaisi myös valmentajan silmille? Järvinen sanoo.

Harala itse kertoi Ylelle, että päätös olla kertomatta toimintakiellosta kenellekään perustui juridisiin seikkoihin.

Liimatainen aloitti Haralan valmentajana loppukesästä 2019. Harala oli jättänyt aiemmin samana vuonna hallikauden väliin selkävaivojen vuoksi, ja hänen selkänsä oli operoitu helmikuussa. Kesäkaudella startteja kertyi kaikkiaan vain kolme ennen kuin katseet käännettiin kauteen 2020. Siitä tuli Haralan uran tähän mennessä paras. Taso vakiintui lähemmäs 13:a sekuntia, ja ennätys koheni 13,15:stä 13,07:ään.

Kausi 2021 meni valmentajavaihdoksen takia uusiksi, mutta Järvinen ei usko tämän näkyvän ainakaan fyysisellä puolella.

– Se puoli on vain tekemistä. Kuka tahansa siihen tuleekin valmentajaksi, harjoitusohjelmat eivät niin älyttömästi muutu. Tai tyhmää niitä olisi hirveästi muuttaa. Samoilla linjoilla todennäköisesti jatketaan, millä viime vuosi on menty. Tehdään ehkä joitain pieniä kosmeettisia muutoksia. Henkisellä puolella tällä saattaa olla isokin merkitys. Heillä oli kuitenkin alkanut hyvä yhteistyö, ja kun valmentaja sanoo, ettei luottamuspulan takia ole yhteistyön mahdollisuuksia – plus se, mikä härdelli tässä on muutenkin ollut – siitä saattaa olla hyvinkin vaikea lähteä uuteen kauteen.

Mikäli Suek katsoo Haralan rikkoneen osallistumiskieltoa toimintakieltonsa aikana, aiturin toimintakieltoa jatketaan, ja tälläkin on oma vaikutuksensa tulevaan kauteen.

– On mielenkiintoista seurata, missä vaiheessa Haralan kausi kesällä käynnistyy ja mihin suuntaan se lähtee kehittymään. Pystyykö hän henkisesti käsittelemään ja unohtamaan asiat eikä anna sen vaikuttaa, että asiat kuitenkin nousevat esille matkan varrella? Se tulee näkymään tuloksissa. Kysymyksiä tulee esittämään media ja niitä tulee esittämään ihmiset somessa.

Valmentajanvaihdos ei sinällään ole Haralalle mikään uusi juttu, sillä hänen valmentajansa on vaihtunut viiteen vuoteen nyt neljä kertaa. Järvisen mukaan se, miten valmentajavaihdos vaikuttaa, riippuu siitä, miten paljon muita asioita lähdetään muuttamaan.

– Kun on aikuisurheilijasta kyse, ihan radikaaleja muutoksia ei yleensä kannata tehdä. Kuitenkin tuossa vaiheessa eletään enemmän jo sellaista hienosäätöaikakautta, eikä siellä kannata kovin isoja muutoksia tehdä, koska se todennäköisimmin vie väärään suuntaan kuin oikeaan suuntaan. Kehittymisen varaa ei enää kovin paljoa ole, kun ollaan jo ylämarginaaleissa.

– Jos mietitään, mitä valmentajavaihdoksia Haralalla on ollut, niin ne eivät välttämättä ole olleet ihan onnistuneita. Valmentaja ei välttämättä ole ihan hirveästi pystynyt olemaan läsnä niissä treenitilanteissa, kun valmentaja ei ole ollut esimerkiksi samalla paikkakunnalla. Yleensä sellainen poukkoileva tuuliviiritoiminta ei ole urheilussa kovin järkevää; ei nuorempana mutta ei varsinkaan vanhempana, kun asiat ovat jo vakiintuneet.

Lue myös:

    Uusimmat