Pilasiko tämä päätös Topi Raitasen kauden? Asiantuntija suuntaa katseet liiton suuntaan

Topi Raitanen myönsi virheet kisasuunnitelmissaan: "Riskit realisoituivat pahimmalla mahdollisella tavalla" 4:02
Topi Raitanen myönsi virheet kisasuunnitelmissaan: "Riskit realisoituivat pahimmalla mahdollisella tavalla".

Topi Raitanen ei saanut käännettyä kehnosti sujuneen kautensa kurssia Budapestin MM-kisojen 3000 metrin estejuoksun alkuerissä. Raitanen juoksi ajan 8.30,69 eikä ollut lähelläkään finaalipaikkaa.

Kausi alkoi Raitasen osalta melko hyvin, mutta sitten tapahtui jotain. Suomalaisen suoritus Paavo Nurmi gamesissa laittoi kaikki hälytyskellot vilkkumaan. Aika 8.43,46 oli yli 20 sekuntia hitaampi kuin miehen muutamaa päivää aikaisemmin juoksema kauden paras 8.22,00 Pariisin Timanttiliigassa.

Raitanen kertoi, että keho oli väsynyt. Valmentaja Janne Ukonmaanahon kanssa ryhdyttiin korajusliikkeisiin, sillä kausi oli luisumassa täysin väärille urille.

Kuulosti omaan korvaan, että kyllä siellä yritettiin asioihin reagoida. Lepäämällä, harjoittelemalla ja vähän vaihtamalla rytmityksiä ja painotuksia, MTV Urheilun asiantuntija Mika Järvinen kommentoi.

Jälkeenpäin ajateltuna ihan tarpeeksi asioita ei pystytty korjaamaan, sillä kauden päätavoite MM-näyttämöllä jäi pettymykseksi.

Jos mietitään mitä olisi voinut tehdä toisin, katseet kääntyvät liiton suuntaan, Järvinen sanoo.

Raitanen juoksi vain kymmenen päivää Paavo Nurmi gamesin jälkeen EM-joukkuekilpailussa Puolassa. Ukonmaanahon ja Raitasen kommentien perusteella voi päätellä, että se ei olisi kuulunut suunnitelmiin, jos he olisivat saaneet päättää.

Olisiko se muuttanut suunnan? Ei se ainakaan olisi huonompaan suuntaan mennyt, jos olisi sen aikaa saanut levätä tai tehdä sopivaa harjoittelua. Voi esittää kysymyksen, että opittiinko tästä jotakin. Vaikka on kuinka tähtiurheilija, kannattaako vahvasti ilmoittaa, että EM-joukkuekisasa on kilpailtava, Järvinen sanoo.

Puolassa Raitanen juoksi ajan 8.39,93, mikä kertoi edelleen siitä, että mies on kaukana tavoitekunnosta.

Janne ja Topi ovat varmasti ilmaisseet niin, että nyt ei olisi hyvä aika lähteä. Topin sisäiselle tuntemukselle olisi ehkä pitänyt antaa suurempi arvo, Järvinen pohtii.

– En syytä ketään, mutta esitän kysymyksen – kannattaisiko jatkossa harkita, mitkä ovat niitä kilpailuja, mihin kukakin menee.

"Löysät housussa"

Viime vuonna EM-kultaa juhlinut Topi Raitanen lähti tähän kauteen kovin tavoittein. Suunnitelma oli kesän osalta laadittu erilaiseksi kuin aikaisemmin. Raitanen kertoi jo kauden avauskisojen alla, että tavoitteena on juosta kesäkuusta lähtien kovia kisoja, sen sijaan että rakennettaisiin yksi kuntohuippu MM-kisoja ajatellen.

Paavo Nurmi gamesin jälkeen oli kuitenkin raju mietinnän paikka.

Tehtiinkö silloin oikeita ratkaisuja?

Kun ollaan käännytty jo kesään ja tehdään huomioita, että ei olla toivotussa kunnossa, niin silloin löysät on jo housussa, Järvinen sanoo suoraan.

– Silloin on tehtävä ratkaisu, että levätään, jos väsyttää. Ei siinä oikeastaan ole muuta ratkaisua. Mutta sitten tullaan siihen, että mikä on riittävä määrä lepoa.

Urheileminen ja huippukuntoon pääseminen eivät ole täysin yksiselitteisiä asioita. Raitanen sanoi itsekin MTV Urheilun haastattelussa, että harjoittelussa otetut riskit realisoituivat tällä kaudella pahimmalla mahdollisella tavalla. 

– Hankalia kysymyksiä, koska kesällä aika loppuu. On vain pyrittävä löytämään oikein ratkaisu ensimmäisellä kerralla, Järvinen pyörittelee.

Kauden päätavoitteen jälkeen voi sanoa, että kausi oli Raitasen osalta pettymys. Järvinen nostaa edelleen Puolan kilpailun ajankohdan yhdeksi ratkaisevaksi tekijäksi.

– Näin jälkiviisaana voi sanoa, että olisi kannattanut levätä. Tulevaisuutta ajatellen kannattaa ehkä vähän herkemmällä korvalla kuunnella, mitä urheilija ja valmentaja asioista sanovat.

Ensi vuotta ajatellen Raitanen on ainakin saanut oppia. Tänä vuonna huippukunnossa yritettiin olla jo kesäkuun alussa, mikä onnistuikin melko hyvin. Ensi vuonna tavoite on sama, sillä EM-kisat ovat vuorossa jo kesäkuun alussa. 

– Oppi siitä, miten suunnitelma sopii ja millainen ei sovi, ja miten niihin pystyy reagoimaan. Siitä otetaan oppi mukaan ja mennään eteenpäin, Raitanen itse analysoi.

Voit katsoa Raitasen koko haastattelun kisan jälkeen pääkuvan videolta.

 

Lue myös:

    Uusimmat