Meritoitunut urheilulääkäri pitää Lotta Haralan dopingtuomiota lievänä – "Meillä oli aikoinaan tiukempi linjaus"

Urheilulääkäri Lotta Haralan dopingtapauksesta:"Kun itse olin näistä asioista päättämässä, meillä oli paljon tiukempi linja" 2:11
”On huomioitu lieventäviä asianhaaroja” – urheilulääkäri Tapio Kallio arvioi Lotta Haralan saamaa dopingtuomiota.

Urheilulääkäri Tapio Kallio pitää aitajuoksija Lotta Haralan saamaa kolmen kuukauden toimintakieltoa lievänä. Harala sai toimintakiellon, kun hänen elokuussa antamastaan dopingnäytteestään löytyi piristettä. Harala kärsi toimintakieltonsa loka–tammikuussa, mutta asia tuli julkisuuteen vasta perjantaina.

Suomen antidopingtoimikunnan valvontalautakunnan puheenjohtajana aiemmin toiminut Kallio sanoo linjan dopingtuomioissa muuttuneen hänen ajoistaan. Kallio arvioi, että kurinpitolautakunta päätyi Haralan tapauksessa ratkaisuunsa mietittyään kokonaistilannetta.

– Meillä oli aikoinaan tiukempi linjaus. Jos jäi kiinni aineesta, eikä pystynyt osoittamaan, mistä se on tullut, annettiin tuomio. Toki tällaisessa piristetapauksessa ei yleensä anneta tuomiota rankemmasta päästä, Kallio sanoo MTV Urheilun haastattelussa.

– Nykyään ollaan enemmän urheilijalähtöisiä, mikä on tietysti sinänsä hyvä. Mutta pitää aina muistaa, että urheilijan ja muiden urheilijoiden oikeusturvaa on se, että sääntöjä noudatetaan riittävän tiukasti. Tässä tapauksessa on huomioitu lieventäviä asianhaaroja ja annettu tuomio, joka on lievä, mutta kuitenkin tuomio. Missään nimessä se ei ollut täysin vapauttava päätös.

Haralan 5. elokuuta antamasta dopingnäytteestä löytyi piristeeksi luokiteltua 5-metyyliheksaani-2-amiinia (1,4-dimetyylipentyyliamiini). Harala itse kertoi Instagram-julkaisussaan saaneensa kiellettyä ainetta elimistöönsä ravintolisästä, jonka tuoteselosteessa kiellettyä ainetta ei ollut mainittu.

Harala halusi tutkituttaa käyttämänsä ravintolisän, joka lähetettiin tutkittavaksi kahteen laboratorioon. Vastausten saaminen kuitenkin kesti niin pitkään, että Suomen urheilijan eettisen keskuksen (SUEK) antidopingasioiden kurinpitolautakunta teki lopulta päätöksensä ilman laboratoriotuloksia.

– Näissä selvityksissä meni sitten reilu kaksi kuukautta ilman, että päästiin maaliin asti. Loppujen lopuksi urheilija ja SUEK päättivät, että hän jättää sen tutkimuksen kesken, ja asia viedään kurinpitolautakuntaan, jotta tämä saadaan nopeasti ratkaistua, SUEKin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom kertoi aiemmin MTV Urheilulle.

Kurinpitolautakunta piti päätöksessään Haralan rikkomusta tahattomana. Vaikka asia jäi laboratoriokokeilla todentamatta, päätöksessä pidetään todennäköisenä, että Harala oli saanut kiellettyä ainetta käyttämästään ravintolisästä, jonka tuotetiedossa aineesta ei ollut mainintaa.

Kallio sanoo, että perusperiaatteen mukaan positiivisen dopingnäytteen antaneen urheilijan tulee pystyä todistamaan, mistä kielletty aine on peräisin. 

– Urheilijalla on aika rankka velvollisuus selvittää, mistä aine on mahdollisesti sinne tullut, jos hän haluaa asiaa viedä eteenpäin. Se on tietysti paljon vaadittu urheilijalta, jolla ei asiantuntemusta välttämättä ole. Joutuu palkkaamaan asiantuntijoita. Se on iso prosessi.

Kallio korostaa, että SUEKin kurinpitolautakunta päätyi antamaan Haralalle kolmen kuukauden toimintakiellon arvioituaan tapauksen kokonaisuutta. Näin lisäravinteen epäpuhtauksien todentaminen laboratoriotuloksilla ei noussut ratkaisevaan asemaan.

–Yksi osa olisi voinut olla se, että urheilija omissa selvityksissään olisi saanut vahvistuksen, että tämä olisi johtunut hänen käyttämästään valmisteesta. Sitä on kuitenkin äärimmäisen vaikea todentaa, erityisesti tällaisessa tapauksessa, kun on yksi valmiste. Olisi pitänyt löytää samaa erää avaamaton pakkaus. Se ei todellakaan aina onnistui. En yhtään ihmettele, että kurinpitolautakunta on päätynyt tähän ratkaisuun kokonaisuutta arvioidessaan. Tämä yksi osa on vain pieni sivujuonne siinä.

Harala kertoi Instagram-julkaisussaan pyrkineensä ennen käyttöä selvittämään lisäravinteen puhtauden kaikin käytössään olevin keinoin. Kallio sanoo urheilijoiden olevan erittäin hyvin perillä lisäravinteiden mahdollisista riskeistä.

– Olen ymmärtänyt, että hän on ollut erittäin tarkkana miettiessään, mitä lisäravinteita käyttää ja on ottanut etukäteen selvää asioista ja tässä olisi yhden aineosasan osalta tapahtunut lapsus. Huippu-urheilijat ovat varmasti selvillä näistä ongelmista tänä päivänä.

Maanantain Tulosruudussa kello 22.25 lisää Kallion ajatuksia Haralan tapauksesta.



Lue myös:

    Uusimmat