Mainos

Lontoon hyökkääjäksi epäilty oli uskonnollinen englannin opettaja – teki töitä Saudi-Arabiassa ja Englannissa

Epäillystä Lontoon terrori-iskun tekijästä paljastui perjantaina tietoja, joiden mukaan pitkän rikosrekisterin kerännyt mies oli toiminut muun muassa englannin opettajana sekä Saudi-Arabiassa että Birminghamissa. Naapurit kuvailivat epäiltyä myös hyvin uskonnolliseksi.

Poliisin mukaan epäillyn hyökkääjän syntymänimi on Adrian Russell Ajao. Torstaina miehen nimeksi kerrottiin Khalid Masood, mutta poliisin mukaan mies käytti myös lukuisia muita nimiä.

Joulupäivänä vuonna 1964 Kentissä syntynyt Masood kasvoi Ryen kaupungissa Englannin etelärannikolla, mistä hänen äitinsä ja isäpuolensa muuttivat myöhemmin Walesin länsiosaan.

Sun-lehden mukaan Masood asui vuosien mittaan useissa eri osoitteissa Keski- ja Etelä-Englannissa ja työskenteli 12 vuotta siivouskemikaaliyrityksessä Etelä-Englannissa. Hän toimi myös englannin opettajana, ensin Saudi-Arabiassa, missä hän asui vuosina 2005-2009.

Vitsaili iskun aattona

Masoodilla oli pitkä rikosrekisteri: vuosina 1983-2003 hänet tuomittiin muun muassa pahoinpitelystä, rähinöinnistä ja teräaseiden hallussapidosta. Vuonna 2000 tuli jo kahden vuoden vankilatuomio, kun Masood viilsi auki miehen kasvot Northiamin kylässä Sussexissa.

Tiedustelupalvelu MI5 oli sekin hetken aikaa kiinnostunut Masoodista, mutta luopui hänen seuraamisestaan, koska ei katsonut miestä vakavaksi uhkaksi.

Hyökkäystä edeltävänä yönä Masood yöpyi hotellissa Brightonissa Englannin etelärannikolla, missä hän kertoi henkilökunnalle olevansa seudulla kyläilemässä.

– Hän oli hyvin ystävällinen: nauroi, vitsaili ja kertoi perheestään Birminghamissa. Tämä on järkyttävää: hän oli kuin kuka tahansa vieras. On kauheaa, miten näinä päivinä ei enää tiedä, kuka on hyvä ja kuka paha, taivasteli Preston Park -hotellin johtaja Sabeur Toumi.

Lontoon veriteossa kuoli neljä ihmistä sekä epäilty hyökkääjä. Sairaalassa oli 30 ihmistä, joista osalla oli vakavia vammoja.

Poliisi oli perjantaihin mennessä pidättänyt yhteensä yhdeksän ihmistä. Valtaosa pidätetyistä on Birminghamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.