Lompakon paksuus heijastuu ruokavalintoihin

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan epäterveellisen ruokavalion noudattamisen syynä voi olla huono taloudellinen tilanne.

Alhainen sosioekonominen asema voi olla este terveellisille ruokavalinnoille. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan sellaiset työntekijät, joilla on alhainen koulutus ja ammattiasema sekä pienet tulot ja taloudellisia vaikeuksia, valitsevat ruokansa harvemmin suositusten mukaisesti.

Tutkimukseen osallistui lähes 9000 Helsingin kaupungin palveluksessa olevaa 40-60-vuotiasta työntekijää. Tutkimusaineisto kerättiin vuosina 2000-2002. Naisista 28 prosentilla ja miehistä 17 prosentilla oli terveelliset ruokavalinnat. Tutkija Tea Lallukka pitää tulosta kohtalaisen huonona.

- Periaatteessa tavoite on, että jokainen täyttäisi keskeiset ruokasuositukset.

Suositusten mukaisiin ruokavalintoihin kuuluivat kasvisten, hedelmien, marjojen ja tumman leivän nauttiminen päivittäin sekä kalan syönti vähintään kahdesti viikossa. Muita suosituksia olivat kasviöljyn hyödyntäminen ruoanvalmistuksessa ja kasvimargariinin käyttö leivän päällä.

Ruokatottumuksia pidettiin terveellisinä, jos vastaus oli myöntävä vähintään viidessä suosituksessa kuudesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat