Lomamatkoissa ei ole enää kulutonta peruutusoikeutta, sanoo kilpailu- ja kuluttajavirasto

2:11
Lomamatkoissa ei ole enää kulutonta peruutusoikeutta, sanoo kilpailu- ja kuluttajavirasto

Matkailijoilla ei ole enää tänä vuonna koronan vuoksi automaattista peruutusoikeutta kuten viime vuonna.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntija Annika Huolmanin mukaan koronapandemiatilanne on kaikkien tiedossa eikä se enää yllätä. Matkanjärjestäjä voi myöntää omissa ehdoissaan kuluttoman peruutusoikeuden.

– Jos kuluttaja tietää matkaa varatessaan eli sopimusta tehdessään matkakohteen koronatilanteesta, hänellä ei silloin ole välttämättä tällaista kulutonta peruuttamisoikeutta. Ellei matkanjärjestäjä itse omin sopimusehdoin lainsäädäntöön nähden parempaa peruutusmahdollisuutta ole antanut, sanoo Huolman.

Viraston mukaan kaikki viime vuonna perutuista lennoista korvauksia hakeneet eivät vieläkään ole saaneet rahojaan takaisin.

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tulleiden yhteydenottojen määrä lähes kaksinkertaistui viime vuonna.

– Viime vuonna meille tuli poikkeuksellisen paljon matkustamiseen liittyviä yhteydenottoja, noin 7 000. Niistä suurin osa liittyi matkapaketteihin ja lentoihin, Huolman sanoo.

Tänä vuonna kilpailu- ja kuluttajavirastoon on tullut matkustamiseen liittyviä yhteydenottoja noin 1 300 kappaletta, mikä on Huolmanin mukaan jo normaali lukema.

– Tosin matkustaminen on nyt vähäistä.

Korona pysäytti matkailun

Koronapandemia pysäytti viime vuonna matkailun ja viime viikkoon asti matkustamista ei suositeltu kuin välttämättömistä syistä. Viime viikolla Ulkoministeriö ja THL muuttivat Schengen- ja EU-alueen matkustussuositusta niin, että ihmisiä kehotetaan nyt noudattamaan erityistä varovaisuutta.

EU-komission mukaan viime vuonna lennoistaan korvaukseksi voucherin eli etusetelin saaneilla on oikeus vaihtaa se rahaksi, jos ei pysty voucherin voimassaoloaikana lentoa käyttämään.

Ulkomaisten yritysten kohdalla Annika Huolman neuvoo kääntymään ensi sijassa Euroopan kuluttajaviraston puoleen.

Huolmanin mukaan rahojen saaminen takaisin on ollut varmaa ja nopeaa luottoyhtiön kautta, kun on maksanut lennot luottokortilla.

Tilanne on toinen, jos on ostanut ulkomaisen yrityksen nettisivulta lennot ja maksanut ne pankkisiirrolla. 

– Kuluttajat, jotka ovat ostaneet pelkät lennot lentoja välittävän sivuston kautta, heillä voi olla edelleen vaikeuksia saada rahojansa takaisin. Tämäntyyppistä ongelmaa on ollut yhä nähtävissä.

Matkavakuutus turvaa oman sairastumisen

Laki ei myöskään tunne kulutonta peruuttamisoikeutta, jos kuluttaja sairastuu itse. Tällöin korvausta voi hakea matkavakuutuksesta.

Annika Huolmanin mukaan on mahdollista, että kuluttomia peruutusvaatimuksia matkoista voi tulla tänä vuonna kuluttajariitalautakunnan ratkottavaksi, jos koronatilanne olennaisesti huononee matkan varaamishetken ja matkalle lähdön välisenä aikana.

– Jokainen tapaus tullaan sitten lautakunnassa ratkomaan erikseen, neuvoo Huolman.

Juttua korjattu 21.6. kello 17.46: Ulkoministeriö ja THL muuttivat viime torstaina Schengen- ja EU-alueen matkustussuosituksen "noudata erityistä varovaisuutta" -muotoon. Matkustusta ei siis enää kehoteta välttämään.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja