Suomi ottaa käyttöön EU:n koronarokotustodistuksen – näin se helpottaa suomalaisten matkailua heinäkuussa

2:30
Tästä on kyse – EU:n rokotetodistus tulossa käyttöön Suomessa

Euroopan unionin koronarokotustodistus on saatavilla Omakanta-palvelusta ensi viikon tiistaista lähtien.

Kyseessä on digitaalinen todistus, jonka voi näyttää esimerkiksi matkapuhelimesta. Myöhemmin heinäkuussa todistuksen voi noutaa myös tulostettuna terveydenhuollosta, jos kansalaisella ei ole pääsyä digitaalisiin palveluihin.

Koronarokotustodistus on yksi EU:n kolmesta koronatodistuksesta, jotka tulevat suomalaisten saataville kesän aikana. Koronarokotustodistuksen lisäksi heinäkuussa EU:ssa otetaan käyttöön yhtenäinen todistus koronatestituloksesta ja sairastetusta koronataudista.

Tavoitteena on, että myös muut EU:n koronatodistuksista, eli todistuksen koronatestituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, saa Omakannasta heinäkuun puolesta välistä alkaen.

EU:n koronatodistusten tarkoituksena on luoda yhtenäinen matkustusasiakirja EU:n alueella, ja tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkuvuutta koronasta huolimatta. EU-maat tosin ottavat nämä todistukset käyttöön rajanylityksessä eriaikaisesti. Lisäksi EU-jäsenmaat päättävät itse muut tarkemmat käyttötarkoitukset.

Matkustavan henkilön on ennen matkaa selvitettävä itse, millaista todistusta kohdemaa vaatii.

Tänne voi matkustaa

Suomesta voi matkustaa koronarokotustodistuksen turvin heinäkuussa ilman karanteenia tai todistusta negatiivisesta testituloksesta moneen EU-maahan, kun rokotustodistusta aletaan hyväksyä rajoilla.

Yllä olevalla videolla esitelty kartta maista, joihin voi matkustaa, on koottu Re-open EU -sivuston tiedoista. On todennäköistä, että kesän aikana maat päivittävät vielä tietoja matkustusrajoituksistaan.

Huomionarvoista ennen todistuksella matkustamista on se, että suurimmassa osassa maita rokotetodistus on käyttökelpoinen vasta kun molemmat rokoteannokset on annettu ja viimeisimmästä annoksesta on kulunut kaksi viikkoa. Poikkeuksena ovat sellaisten valmistajien rokotteet, jotka tehoavat täysin jo yhdellä piikillä.

Rokotetodistus ei ole ainoa tapa matkustaa, sillä ilman rokotuksiakin voi päästä matkailemaan, koska maiden käytännöt vaihtelevat. Moniin maihin pääsee esimerkiksi negatiivisella testituloksella, vaikka matkailijalla ei olisi rokotetta.

Esimerkkinä on naapurimaamme Ruotsi, jonne suomalaiset voivat matkustaa jo nyt ilman rokotustodistusta tai negatiivista testitulosta.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja