Mainos

Lomake.fi-palvelu avataan

Sisäasiainministeriön, valtiovarainministeriön ja eri viranomaisten yhteistyöhankkeena kehitetty uusi sähköinen asiointipalvelu lomake.fi on avataan tänään osoitteessa www.lomake.fi

Lomake.fi -palvelu tarjoaa sekä tulostettavia lomakkeita että sähköisiä verkkolomakkeita. Verkkolomakkeet voidaan täyttää, tarvittaessa allekirjoittaa ja lähettää sähköisesti. Verkkolomakkeiden määrää on tarkoitus kasvattaa mahdollisimman nopeasti. Palvelu on ilmainen kansalaisille ja muille lomakkeiden tarvitsijoille.

Kansalaisille lomake.fi -palvelu tarjoaa mahdollisuuden asioida julkisissa palveluissa luotettavasti, tietoturvallisesti ja helposti. Palvelun tarjoajille, viranomaisille, yrityksille ja yhteisöille lomake.fi tarjoaa uuden sähköisen palvelukanavan, jonka avulla on mahdollista hoitaa edullisesti lomakkeiden jakelua, sähköistä asiakaspalvelua ja parantaa kustannustehokkuutta lomaketietojen käsittelyssä.

Avaamishetkellä palvelussa on mukana lomakkeita lähes parilta kymmeneltä eri viranomaiselta. Palvelu korvaa vuodesta 1998 verkossa olleen Kansalaisen verkkolomakepalvelun, jonka sisältö - runsaat 700 erilaista lomaketta, on liitetty uuteen palveluun. Kansalaisten käytettäväksi voidaan palvelun alkuvaiheessa tarjota vasta muutamia sähköisesti lähetettäviä vuorovaikutteisia lomakkeita, kuten vuokra-asunnon hakeminen verkossa, joka on Helsingin kaupungin palvelu ja alkuvuodesta 2003 avattava työnhakijaksi ilmoittautuminen, joka on työhallinnon palvelu. Verkkolomakkeita on kuitenkin tulossa koko ajan lisää sitä mukaa kun viranomaisten valmiudet niiden vastaanottamiseen ovat kunnossa.

-Avainasemassa vuorovaikutteisten sähköisten palvelujen kehittämisessä ovat juuri viranomaisten valmiudet, tietojärjestelmien sekä työ- ja palveluprosessien kehittäminen. Ilman näiden asioiden kuntoon laittamista emme saa hallinnon sähköisten palvelujen valikoimaa laajennettua läheskään toivottavalla tavalla, painottaa alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen lomake. fi -palvelun julkistamistilaisuudessa.

-Sisäasiainministeriössä toimivalla, valtion ja kuntien tietohallintoyhteistyötä varten perustetulla julkisen hallinnon tietohallinnon neuvottelukunnalla (JUHTA) on hanke, jonka tavoitteena on kuntien verkko-lomakkeiden kehittäminen muun muassa siten, että kunnille tehdään samoihin palveluihin yhteisiä lomakkeita. Esimerkiksi käy päivähoitopaikan hakeminen. Samalla kun pyritään luomaan yhteisiä lomakkeita, käydään läpi palveluprosesseja, joita virtaviivaistetaan mahdollisuuksien mukaan, kertoo ministeri Korhonen.

-Koska suuri osa niistä tiedoista, joita lomakkeilla kysytään, on valtakunnallisissa perusrekistereissä, tulisi päästä siihen, että lomakkeet voidaan -siltä osin kuin se on helposti ja taloudellisesti järjestettävissä - kätevästi etukäteen esitäyttää veroehdotuksen tavoin. Samalla tavoin myös kuntien rekistereissä olevia tietoja tulisi voida saada käyttöön. Mielestäni vasta sen jälkeen voidaan puhua aidosta sähköisestä asioinnista, kun kansalainen saa asiansa vireille verkon kautta käyttäen esitäytettyä lomaketta, jonka voi lähettää viranomaiselle, joka saa sen suoraan taustajärjestelmäänsä ja voi käsitellä asian sähköisesti ja ilmoittaa päätöksestään kansalaiselle myös verkon kautta. Tähän pyritään JUHTA:n kuntalomakehankkeessa, toteaa alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen.

Lomake.fi -palvelun rakentamishanke käynnistyi viime vuonna ja se on ollut osa hallinnon sähköisen asioinnin toimintaohjelmaa. Palvelun on toteuttanut Elma Oyj Electronic Trading. Hanketta on johtanut sisäasiainministeriö ja sitä on rahoittanut valtiovarainministeriö.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja