Loma-asunnossasi saattaa piillä veropommi – MTV selvitti verouudistuksen todennäköisimmät häviäjät

Kiinteistöverouudistus tuo pääkaupunkiseutulaisille ja ranta-asujille yllätyksiä 8:33
Kiinteistöverouudistus tuo pääkaupunkiseutulaisille ja ranta-asujille yllätyksiä.

Löysitkö parin vuoden takaisessa mökkibuumissa unelmiesi loma-asunnon suomalaisesta järvimaisemasta? Nyt unelmaa varjostavat synkät pilvet, kun loma-asunnossa saattaa piillä veropommi. Hallitus on luvannut korotusten olevan kohtuullisia, mutta siirtymäajan jälkeen veron nousulle ei ole kattoa.

Hallituksen ehdotus esityksestä kiinteistöveron uudistamiseksi on tällä hetkellä lausuntokierroksella. Jo nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että monella uudistus tulee nostamaan kiinteistöveroa huomattavasti.

Hallitus on uudistamassa kiinteistöverotusta ja monelle tämä tulee tietämään entistä suurempia verokuluja. Hallituksen mukaan uudistuksen tavoitteena on, että tontin ja rakennusten markkina-arvo otettaisiin kiinteistön verotusarvossa tulevaisuudessa paremmin huomioon. 

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtajan Teemu Lehtisen mukaan suurimmalla osalla ei tule isoa korotusta. Epäonnekkaitakin kuitenkin on.

– Yli 200 000:lla kiristys olisi yli sata euroa ja 40 000 asunnolla kiristys olisi yli 250 euroa, Lehtinen selittää MTV:n Viiden Jälkeen -ohjelmassa.

Uudistus voimaan jo kahden vuoden kuluttua

Kiinteistöveron suuruuteen vaikuttaa tontin ja sillä sijaitsevien rakennusten verotusarvot sekä kunnan määrittelemät kiinteistöveroprosentit. Tässä uudistuksessa muutoksia tulisi siihen, miten tonttien ja rakennusten verotusarvot lasketaan.

Nyt lausuntokierroksella olevan uudistuksen olisi tarkoitus vaikuttaa verotukseen ensimmäistä kertaa vuonna 2024.

Hallituksen tavoitteena on tehdä uudistuksesta tuottoneutraali, että kunnat suhteuttaisivat kiinteistöveroprosenttinsa sen mukaan, miten paljon kiinteistöjen verotusarvo muuttuisi. Lehtisen mukaan tähän sisältyy kuitenkin riskejä.

– Vaikka kunnille kerrottaisiin, mikä prosentti olisi neutraali, voivathan ne prosentteja nostaa. Tässä ei ole mitään takeita siitä, etteivätkö kunnat tässä tilanteessa nostaisi veroja.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Korotuksia erityisesti Uudellemaalle ja rantamökeille

Lehtisen mukaan uudistuksen suurin haaste on se, etteivät kiinteistöjen omistajat voi tässä vaiheessa juuri ennustaa, mitä heidän verolleen tapahtuu. 

Jotain uudistuksen häviäjistä voidaan jo kuitenkin sanoa. Heitä löytyy nimittäin todennäköisesti Uudeltamaalta ja pääkaupunkiseudulta enemmän kuin muualta maasta. Myös rantatonttien omistajat kuuluvat todennäköisesti häviäjien joukkoon.

– Sääntö on, että rantamökeillä on suurempi todennäköisyys veron nousuun. Jos on sisämaan mökki, verotus laskee, Lehtinen kertoo.

Muita selviä sääntöjä ei verojen nousulle olekaan. Lehtisen mukaan osalla tilanne paranee ja osalla huononee. Joillekin korotus voi olla dramaattinenkin.

– Kyllä se voi olla tuhansiakin euroja. Harvinaisempia ovat kuitenkin ne tapaukset, joissa on suuret korotukset.

Lue myös:

    Uusimmat