Lohitutkija: Lohen kalastusta ei saa lisätä

Lohitutkijan mukaan ainut keino lohikantojen elpymisen turvaamiseen on kalastuksen riittävä rajoittaminen.

Perämeren elpyneet luonnonlohikannat eivät kestä kalastuksen lisäämistä. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) lohitutkija, professori Jaakko Erkinaro perää malttia viime vuosina kasvaneen lohikannan verottamiseen.

-Nyt kalastetaan lohikantojen uuden tasonnousun jälkeen ensimmäisiä jokiin palaavia poikassukupolvia. Ei kannattaisi ryhtyä ulosmittaamaan tätä hyötyä liian tehokkaasti, Rovaniemellä lohiseminaariin osallistunut Erkinaro sanoo.

Perämeren luonnonlohikanta lähti nousuun 1990-luvun puolivälissä kalastusjärjestelyjen ja luonnonolojen otollisuuden ansiosta. Luonnonlohikannan elpyminen on Erkinaron mukaan jopa maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista.

Tutkija ei halua ottaa kantaa kalastuspolitiikkaan, eli siihen, kuka saa hyötyä lohesta. Hänen ainoa tavoitteensa on lohikantojen elpymisen turvaaminen, ja siihen ainut keino on kalastuksen riittävä rajoittaminen. Rajoitusalueella - merellä, jokisuulla vai joella - ei Erkinaron mielestä ole merkitystä.

-Kuollut kala on kuollut kala. Se on pois lisääntyvästä luonnonkannasta ja sillä siisti.

Luonnonlohi viljeltyä vahvempi

Toisaalta viljeltyjen lohien elonjääminen Perämerellä on heikentynyt, mikä on lisännyt villilohien osuutta saaliskalasta.

-Kaikki kalastus eteläiseltä Itämereltä tänne päin lukien leikkaa entistä voimakkaammin luonnonkalaa. Kalastuskiintiöt pyritään täyttämään, vaikka viljeltyä kalaa on heikosti, Erkinaro sanoo.

Itämeren pääaltaalta Pohjanlahdelle palaavista lohista oli viime vuonna jopa 60-70 prosenttia luonnonlohia, Erkinaro kertoo.

Tutkijan mukaan luonnonlohen poikasten jatkuvasti kasvava vahvemmuus elonjäämistaistelussa istutusloheen nähden puoltaa luonnonlohikantojen kasvun tukemista.

-Luonnon oma tuotantolaitos on myös ilmainen, Erkinaro murjaisee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat