Mainos

Mandelan muistojuhlassa vieraita kaikilta mantereilta

Viime viikolla edesmenneen Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan muistotilaisuus on käynnissä Johannesburgissa.

Soweton jalkapallostadionille on kokoontunut kymmeniätuhansia eteläafrikkalaisia sekä valtiovallan edustajia yli 100 maasta. 

Jäähyväisiä jätetään sateisessa säässä, mutta tilaisuuden avanneen ANC:n entisen puheenjohtajan Cyril Ramaphosan mukaan Mandela oli toivonut sadetta.

– Jos hautajaisissa sataa, sitä helpommin taivaan portit aukenevat ja sitä lämpimämmin sinut otetaan vastaan, Ramaphosa lainasi afrikkalaista sanontaa.

Vieraiden joukossa ovat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, Namibian presidentti Hifikepunye Pohamba, Brasilian presidentti Dilma Roussef, jotka myös pitävät muistopuheen. 

Presidentti Obama kutsui omassa puheessaan Mandelaa historian jättiläiseksi, joka sai liikkeelle miljoonat ihmiset ympäri maailmaa.

Obama myös vetosi maailman johtajiin kehottamalla kaikkia tekemään työtä oikeudenmukaisuuden ja rauhan puolesta.

– Liian paljon on heitä, jotka mielellään puhuvat solidaarisuudesta, mutta eivät siedä eri mieltä olevia kansalaisia, Obama sanoi. 

YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon muistutti omissa muistosanoissaan Mandelan halusta antaa anteeksi.

– Hän oli yksi maailman suurista opettajista, joka uhrasi kaikkensa tasa-arvon, demokratian ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Hän osoitti meille anteeksiantamisen valtavan voiman, YK:n pääsihteeri sanoi.  

Suomesta tilaisuuteen osallistuvat tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Martti Ahtisaari.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.