Koronavirusta torjutaan jatkossa alueellisesti – Mitä tämä tarkoittaa? Katso MTV Uutisten kooste STM:n tiedotustilaisuudesta

Päätösvalta koronarajoituksista siirtyy taas alueille – näin muutos vaikuttaa aluekohtaisesti 5:32
Koronaepidemian hillitsemisessä keskitytään yhä enemmän alueellisiin rajoituksii – näin muutos vaikuttaa aluekohtaisesti!

Sosiaali- ja terveysministeriön tuoreen päätöksen mukaan koronaepidemian hillitsemisessä keskitytään yhä enemmän alueellisiin rajoituksiin ja suosituksiin. STM ohjaa kaikki alueet luopumaan toimenpidetasoihin liitetyistä lisätoimenpiteistä, kuten kuuden hengen kokoontumisrajoituksista.

STM järjesti asiasta tiedotustilaisuuden kello 15.30, joka näytettiin suorana MTV Uutiset Livessä.

MTV Uutiset seurasi tilaisuutta ja viimeisimpänä päivittyneen tiedon löydät artikkelista ylimpänä.

Mukana tilaisuudessa olivat osastopäällikkö Satu Koskela sosiaali- ja terveysministeriöstä, johtaja Kristiina Poikajärvi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ja johtajaylilääkäri Juhani Sand Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Muutokset toimenpiteissä ovat suurimmat kiihtymisvaiheen alueilla. Niissä voisi jatkossa avata julkisia tiloja, kuten kirjastoja ja museoita, sallia esimerkiksi ulkotiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan ja järjestää yleisötilaisuuksia osallistujarajoituksin.

16.06 Tilaisuus päättyy.

16.05 Jos yksittäinen kunta vastustaisi rajoituksia ja sairaanhoitopiiri toteaisi silti että tilanne on paha, niin avi voisi tehdä päätöksen, joka olisi kunnan näkemyksestä poikkeava, Koskela toteaa.

16.03 Valtakunnallinen epidemian kiihtymisen uhka oli se tekijä, joka ohjasi tarkemmin alueellisiin päätöksiin. Sulkutoimet saivat aikaan toivotun lopputuloksen, Koskela sanoo.

16.01 Tarpeettomia kontakteja on yhä syytä välttää, Sand muistuttaa.

15.56 Median kysymykset alkavat.

15.56 Paikallinen päätöksenteko mahdollistaa niin sanotun käsiohjauksen ja olemme paremmin ajan hermolla ja voimme tehdä hienosäätöä, Sand toteaa.

15.51 Edelleen THL:n ja STM:n ohjaus on yhtä tärkeää. Kansallinen yhtenäisyys täytyy myös säilyä, muistuttaa Sand.

15.47 Alueilla tehdään myös omia alueellisia exit-suunnitelmia, Poikajärvi sanoo.

15.46 Tällä viikolla tehdään uusi alueellinen arviointi mahdollisia uusia päätöksiä varten, Poikajärvi sanoo.

15.45 Kokoontumisrajoitukset tehdään alueellisen tiedon valossa, Poikajärvi huomauttaa.

15.44 Maassamme on kuusi aluehallintovirastoa ja tilanteet kaikilla alueillamme ovat aivan erilaiset, Poikajärvi muistuttaa.

15.42 Meidän toimivallassamme ovat kokoontumisrajoitukset. Yleensä avien päätökset koskevat useampia kuntia. Voimme tehdä myös asiakastilojen käyttöön liittyviä päätökisiä. Voimme päättää myös koulutilojen alueellista sulkemista koskevia päätöksiä. Päätämme myös terveystarkastuksista ja pakollisiin terveystarkastuksiin osallistumisesta – liittyen lähinnä rajan ylitykseen, Poikajärvi sanoo.

15.39 Joillakin alueilla voidaan joutua myös palauttamaan rajoituksia, jos epidemiatilanne pahenee, muistuttaa Koskela.

15.35 Kirjastoja ja museoita voidaan asteittain avata. Yleisötilaisuuksia voidaan ryhtyä järjestämään rajoitetulla osallistujamäärällä – ei kuitenkaan kaikilla alueilla.

Perustasolla olevilla alueilla voi olla 50 hengen tilaisuuksia.

Kiihtymisalueilla voidaan avata julkisia tiloja, kun käyttäjämäärä rajataan puoleen. Yleisötilaisuuksia voidaan järjestää 10 hengelle sisätiloissa ja 50 hengelle ulkotiloissa.

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla voi edelleen olla vain 10 hengen tilaisuuksia.

Alueet ovat avainasemassa ja toivomme että ne tekevät omat purkamissuunitelmansa. Koskela toteaa.

15.34 Lisärajoitukset poistuivat, koska nopean kiihtymisen uhka on poistunut, Koskela sanoo.

15.30 Tilaisuus avataan. 

Lue myös:

    Uusimmat