Pääkaupunkiseudun yleiset asiakastilat suljetaan, jopa Korkeasaari kiinni – toisen asteen koulut etäopetukseen

5:22
Yhdessä koronavirusta vastaan – näin Vapaavuori puhui pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti tänään uusista koronarajoituksista ja suosituksista.

Rajoituksia asetetaan yleisiin tiloihin, yleisötilaisuuksiin, opiskeluun ja harrastustoimintaan. Suosituksia annettiin myös yksityisiin tilaisuuksiin. 

MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuutta tekstimuodossa tässä jutussa. Pääset lukemaan tarkemmin rajoituksista ja tiedotustilaisuuden annista alta.

12.44: Tiedustilaisuus on päättynyt. Päätämme myös liveseurannan tähän.

12.42: Vapaavuori painottaa uudestaan, että kaupungit ovat ottaneet käyttöön kaikki keinot, jotka kuuluvat paikallisille toimijoille. Hän kannustaa ihmisiä painamaan kaikki välttämättömät sosiaaliset kontaktit minimiin vähintään seuraavan kolmen viikon aikana.

12.39: Mäkijärven mukaan suositusten logiikalla kannattaisi jäädä kotiin, eikä matkustaa henkilöiden luo, jotka eivät kuulu lähipiiriin. Hän ymmärtää tilanteen olevan vaikea. Uusimman liikkuvuusdatan mukaan alueella liikkuvuusprosentti on 40 prosenttia normaalista. Hänen mukaansa tämä pitäisi pystyä puolittamaan.

12.38: Mäkijärvi kertoo, että terveydenhuollon henkilöstölle on myönnetty lomia joulun ja uudenvuoden tienoille. Hän myöntää, että ei ole varma pystytäänkö erittäin suuria potilasmääriä hoitamaan.

12.35: Mäkijärvi kertoo, että potilasmäärät seuraavat noin viikon tai kaksi jäljessä tartuntamääriä.

–Toivottavasti näemme tartuntamäärien vähenemisen ja sitten potilasmäärien vähenemisen.

Rajoitukset ovat voimassa kolme viikkoa. Vapaavuori uskoo, että sinä aikana pystytään arvioimaan, tarvitseeko rajoituksia jatkaa.

12.34: Kymmenen hengen yksityistilaisuuksien suositus mahdollistaa esimerkiksi lakisääteisten kokousten pitämisen. 

12.33: Mäkijärvi kertoo epidemian lähteneen ekspontentiaaliseen kasvuun ihmisten liikkuvuuden vuoksi

– Nyt otetaan rajut toimet käyttöön ja pyritään saamaan epidemia kuriin.

12.32: Vapaavuori vastaa toimittajalle, että kaupungeilla ei ole valtuuksia rajoittaa ravintoloiden toimintaa.

12.31: Nyt vuorossa on toimittajien kysymyksiin vastaamista.

12.27: Vapaavuori kertoo kaupunkien ottaneen käyttöön kaikki muut mahdolliset keinot, paitsi peruskoulun siirtämisen etäopetukseen.

12.25: Toisen asteen koulutus (lukiot, ammatilliset oppilaitokset) siirtyy etäopetukseen. Välttämättömän lähiopetuksen tarpeet turvataan. Lähiopetusta tarjotaan muun muassa erityisopetuksessa oleville ja kehitysvammaisille opiskelijoille sekä yksilöllistä tukea eri syistä tarvitseville opiskelijoille.

Etäopetukseen siirrytään uuden arviointijakson alkaessa 3.12.2020 ja etäopetus jatkuu 31.12.2020 saakka.

12.24: Koordinaatioryhmä suosittelee, että lähikontaktit rajoitetaan saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon.

Suositus on voimassa 30.11.–20.12.2020.

12.23: Kaikki yleisölle avoimet asiakastilat suljetaan lukuun ottamatta välttämättömien palveluiden ja asioinnin tiloja. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kaupunkien kaikkia sisäliikuntatiloja, kulttuuritaloja, museoita ja nuorisotiloja. Työväenopistojen toiminta keskeytetään. Myös Korkeasaaren eläintarha sulkeutuu.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen välttämättömään koulutukseen käytettävät tilat pidetään auki. Myös esimerkiksi välttämätön asiointikoneiden käyttö kirjastoissa ja vähävaraisten kasvomaskijakelu jatkuu. Kaupungit määrittelevät välttämättömiä palveluita tarjoavat tilat, jotka pidetään rajatusti ja terveysturvallisesti auki. Kirjastot tarjoavat rajattua palvelua.

Koordinaatioryhmä suosittelee yksityisiä toimijoita sulkemaan vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.

12.20: Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille yhteistyössä pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa.

Koordinaatioryhmä suosittelee yksityisten toimijoiden noudattavan samoja rajoituksia.

12.17: Kaikki organistoitu harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa ja kaikkien yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona. Alle 20-vuotiaiden harrastustoiminta jatkuu ulkona jo aiemmin myönnetyillä vuoroilla. Uusia vuoroja ei myönnetä. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä.

Rajoitukset ovat voimassa 30.11.-20.12.

12.15: Nyt puheenvuorossa on Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. 

12.12: Kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään HUSin ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella. Tämä koskee sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviä tilaisuuksia. Rajoitus astuu voimaan maanantaina 30.11. ja on HUSin alueella voimassa 18.12.asti. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella rajoitus on voimassa 14.12. asti.

12.09: Suurin osa tartunnan saaneista ovat 20-40-vuotiaita. Lasten ja koululaisten keskuudessa tartunnat ovat lisääntyneet. Mäkijärven mukaan noin 60 prosenttia tartunnan lähteistä jää tuntemattomaksi. Selvitetystä 40 prosentista noin puolet tulevat lähipiiriltä.

12.08: HUS ennustaa, että potilasmäärät tulevat kasvamaan seuraavat noin neljä viikkoa. Mäkijärvi kertoo HUSin alueella olevan tällä hetkellä 84 ihmistä sairaalahoidossa.

12.06: Nyt HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo pääkaupunkiseudulla ilmaantuvuusluvun olevan jopa yli 200. Mäkijärvi käy läpi epidemiatilannetta ja sen ennustetta. 

12.04: Pahoittelemme videossa olevia teknisiä ongelmia. Voit kuitenkin seurata tiedotustilaisuutta tekstimuodossa tässä jutussa.

12.02: TIlaisuuden avaa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

11.55: Tervetuloa mukaan seuraamaan tiedotustilaisuutta kanssamme! Tällä hetkellä odotamme tilaisuuden alkua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja