Koronatartuntojen määrässä "epämiellyttävä yllätys" – Tuomas Aivelo MTV:lle: Voi vaikeuttaa kesän tilannetta

Pitääkö kansalaisten huolestua nousevista koronaluvuista? Evoluutiobiologi kertoo näkemyksensä 4:59
Katso yllä oleva video: Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo arvioi, mitkä asiat ovat vaikuttaneet tartuntamäärien nousuun.

Koronatartuntojen määrä on noussut Suomessa viime päivinä aiemman laskusuunnan jälkeen.

Viimeisen viikon aikana tartuntoja on todettu reilut sata enemmän kuin edellisellä viikolla.

Helsingin yliopiston evoluutiobiologi Tuomas Aivelo kommentoi MTV Uutiset Livelle, että muutos voi vaikeuttaa kesän tilannetta.

– Nyt on jo selvää, että nousua on tapahtunut. Ja tämä on aika nopea muutos, kun tähän mennessä tartunnat ovat laskeneet nopeasti. Onhan tilanne sikäli huolestuttava, että nythän me toivomme sitä, että tapaukset olisivat laskemassa alaspäin.

– Kyllä tämä vaikeuttaa tulevan kesän tilannetta, jos tartuntoja ei saada takaisin lasku-uralle mahdollisimman nopeasti.

"Pitää muistaa, että tilanne ei ole ohi"

Aivelon mukaan ei ole yllätys, että tartuttavuutta kuvaava R-luku lähti nousuun, kun koronan vuoksi asetettua sulkutilaa ja rajoituksia alettiin purkaa.

– Se on kuitenkin epämiellyttävä yllätys, että tämä koko epidemia on lähtenyt nousuun ja tapauksia tulee enemmän kuin aiemmin.

– Nyt vaikuttaa siltä, että olemme purkaneet rajoituksia nopeammin kuin mitä rokotukset ovat helpottaneet tilannetta toisesta päästä.

Evoluutiobiologin näkemyksen mukaan kansalaisten ei tarvitse olla tartuntojen määrän kasvusta huolissaan, mutta tilanteeseen ei voi myöskään tuudittautua.

– Pitää muistaa, että tilanne ei ole ohi. Kannattaa käydä testissä nopeasti, kun oireet alkavat, vähentää kontakteja ja kontaktien riskiä eli kohdata enemmän ulkotiloissa kuin sisällä.

Lue myös:

    Uusimmat