Mainos

Litvinenko-tutkijat löysivät radioaktiivista ainetta lentokoneista

Lontoon poliisi on ilmoittanut selvittävänsä entisen venäläisagentin kohtaloa "epäilyttävänä kuolemana" eikä niinkään murhana.

Entisen venäläisvakoojan Aleksandr Litvinenkon tapauksen tutkijat ovat löytäneet merkkejä radioaktiivisesta aineesta kahdesta British Airwaysin koneesta, lentoyhtiö kertoo. British Airways julkisti illalla listan lennoista, joiden matkustajia pyydetään ottamaan yhteyttä yhtiöön.

Yksi tutkimuksen päälinjoista keskittyy nyt selvittämään Litvinenkon italialaisen yhteyshenkilön Mario Scaramellan roolia murhatun venäläisen elämässä.

British Airwaysin lentokoneiden radioaktiiviset jäämät löytyivät poliisin tutkimuksissa. Säteilevää ainetta kerrotaan löytyneen vain hyvin pieniä määriä, mutta yhtiö kehottaa tutkituissa koneissa matkustaneita asiakkaita ottamaan varmuuden vuoksi yhteyttä lääkäriin. Vaara heidän terveydelleen on yhtiön mukaan erittäin pieni.

Tutkitut koneet ovat palvelleet useilla reiteillä Lontoon Heathrow'n ja eurooppalaiskohteiden välillä, British Airways kertoi. Tutkimuksiin joutuu vielä kolmaskin kone, joka oli vielä illalla Moskovassa.

Italialainen Scaramella palasi vähän aikaa sitten Roomasta Lontooseen. Nyt hän on poliisin vartioimassa turvatalossa Britanniassa. Hänestä ei ole löytynyt alustavissa kokeista Litvinenkon hengen vaatinutta radioaktiivista ainetta.

Mahdollisen altistuksen varalta testataan myös kymmeniä lääkäreitä ja hoitajia, jotka ovat hoitaneet Litvinenkoa.

Scaramellan rooli hämärän peitossa

Scaramella tapasi Litvinenkon lontoolaisessa ravintolassa 1. marraskuuta. Sen jälkeen Litvinenko sairastui ja kuoli viime torstaina.

Litvinenkon mukaan Marioksi esittäytynyt henkilö oli luvannut antaa hänelle tietoja toimittaja Anna Politkovskajan murhasta. Scaramella sanoi puolestaan, että tapaamisessa puhuttiin venäläisten turvallisuuspalveluiden "tappolistasta", jolla heidän kummankin nimensä olivat. Scaramellan toimenkuvasta ei ole varmaa tietoa.

Mysteeri saa koko ajan uusia sivujuonia. Independent-lehti kertoi, että Litvinenkon arvellaan itsekin osallistuneen agenttiaikoinaan "ydinmateriaalin" salakuljettamiseen. Epäily perustui Scaramellan haastatteluun. Scaramella kuitenkin kiisti lehden tiedon ja tarkensi, että Litvinenko oli paljastanut vain tienneensä ydinmateriaalin kuljettamisesta.

Lontoon poliisi on ilmoittanut selvittävänsä Litvinenkon kohtaloa "epäilyttävänä kuolemana" eikä niinkään murhana. Scaramellan mukaan häntä ei pidetä enää yhtenä epäiltynä.

(MTV3-STT-AFP-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.