Mainos

Lisää YK-joukkoja Itä-Timoriin

Lisää rauhanturvajoukkoja saapui tänään Itä-Timoriin, jossa väkivallan ja terrorin pelossa eläneet asukkaat toivottivat heidät riemuiten tervetulleeksi. YK:n rauhanturvaoperaatiota johtava Australia kertoi, että eilen saapunut etujoukko on turvannut pääkaupungin Dilin ympäristössä sijaitsevia avainkohteita ja lähiaikoina sotilaat siirtyvät muualle Itä-Timoriin. Eversti Ducan Lewisin mukaan australialaisista, uusiseelantilaisista ja brittiläisistä koostuvat YK-joukot eivät ole kohdanneet vastustusta ja Indonesian armeija on ollut yhteistyöhaluinen.

Joukkoja komentava australialainen kenraali Peter Cosgrove varoitti kuitenkin liian korkeista odotuksista. -On edelleen kysymys viikoista ennemmin kuin päivistä ennen kuin voimme puhua vakuuttavasta läsnäolosta koko Itä-Timorin alueella, Cosgrove sanoi. Cosgroven mukaan joukkojen siirtyminen Itä-Timoriin jatkuu huomenna. Iltaan mennessä alueelle oli määrä saapua noin 3 000 rauhanturvaajaa. Joukkojen kokonaisvahvuudeksi on sovittu 7 500.

Pakolaiset palasivat Diliin

Sadat väkivaltaisuuksia paossa olleet itätimorilaiset palasivat tänään Dilin kaduille toivottamaan rauhanturvaajat tervetulleiksi. Itsenäisen Itä-Timorin puolesta äänestäneet asukkaat heiluttivat lippuja ja huusivat "vapaus"-iskulauseita.

Itä-Timor

Rauhanturvaajien saapumisesta huolimatta väkivaltaisuudet jatkuivat muualla Itä-Timorissa. Lähellä Länsi-Timorin rajaa kolme itsenäisyyttä vastustavaa miliisiä ja yksi itsenäisyyden kannattaja saivat surmansa ampumavälikohtauksessa. Lisäksi kahden toimittajan kerrottiin kadonneen sen jälkeen kun heidän autoonsa oli hyökätty.

Itä-Timorin itsenäisyysjohtaja Xanana Gusmao sanoi tänään, että hän toivoo voivansa palata Itä-Timoriin mahdollisimman pikaisesti. -Toivon, että olisin jo siellä, mutta aion lähteä niin pian kuin mahdollista, Gusmao kertoi toimittajille Darwinissa. Gusmao pakeni Australiaan viime viikonloppuna saatuaan tappouhkauksia Itä-Timorissa. Maan itsenäisyyttä ajavien viranomaisten mukaan Gusmao suunnittelee maanpakonsa aikana varjohallituksen perustamista Itä-Timoriin.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.