Lisää pidätyksiä Parmalat-skandaalissa

Italian syyttäjäviranomaiset ovat määränneet yhdeksän uutta henkilöä pidätettäväksi elintarvikejätti Parmalatin petosskandaalissa.

Italian syyttäjäviranomaiset määräsivät tänään yhdeksän henkilöä pidätettäväksi maata ravistelevassa elintarvikejätti Parmalatin petosskandaalissa, kertoo Reuters. Parmalatin perustaja ja entinen pääjohtaja Calisto Tanzi pidätettiin jo lauantaina.

Pidätettävien joukossa on kaksi entistä Parmalatin talousjohtajaa, Fausto Tonna ja Luciano Del Soldato, ja kaksi yhtiön kirjanpitäjää. Pidätysmääräys annettiin myös Parmalatin johtajasta, jonka epäillään oleskelevan ulkomailla. Pidätettyjen joukossa on kaksi tilintarkastusyhtiö Grant Thorntonin Italian tytäryhtiön korkeimman johdon jäsentä, Lorenzo Penca ja Maurizio Bianchi. Grant Thornton on toiminut Parmalatin tytäryhtiöiden ja petosskandaalin keskiössä olevan Caymanin tytäryhtiön tilintarkastajana.

Pidätykset tehtiin aamupäivällä Parmassa, Milanossa ja Comossa. Pidätettyjä epäillään Reutersin mukaan kirjanpitorikoksista ja konkurssipetoksista. San Vittoren vankilassa olevasta Tanzista annettiin uusi pidätysmääräys. Poliisi pidätti myös Tanzin asianajajan Gianpaolo Zinin.

Parmalatin 35 000 ihmistä työllistäväksi globaaliksi yhtiöksi rakentanut Tanzi tunnusti maanantaina, että hän oli siirtänyt noin 500 miljoonaa euroa Parmalatin varoja perheensä omistamille yhtiöille. Tanzi myönsi Reutersin näkemien kuulustelupöytäkirjojen mukaan, että Parmalatin kirjanpidossa on noin 8 miljardin euron suuruinen aukko. Syyttäjä uskoo Tanzin sisäpiirissä olleiden avustajiensa kanssa kavaltaneen Parmalatilta yli 800 miljoonaa euroa ja kätkeneen 10-13 miljardin euron velat. Kirjanpitorikosten tutkinta on edelleen kesken.
Milanolainen tuomari Guido Salvini kieltäytyi eilen päästämästä Tanzia kotiarestiin. Salvinin mukaan "on olemassa todellinen vaara, että todistusaineistoa vääristellään", jos Tanzi päästetään vankilasta kotiarestiin. Hän totesi päätöksessä myös, että "Parmalatista kavallettujen varojen lopullinen määränpää ei ole vielä tiedossa".

Parmalatin väärinkäytökset tulivat julki joulukuun alussa. Bank of America paljasti silloin väärennöksiksi asiapaperit, joiden mukaan Parmalatin Caymansaarilla olevan tytäryhtiön tilillä on yli neljä miljardia euroa käteisenä ja arvopapereina. Tutkimusten alettua tapaus paisui nopeasti. Yhdysvaltain pankkivalvoja luonnehti Parmalatin skandaalia "yhdeksi yrityshistorian röyhkeimmistä talouspetoksista". Selvitystilaan ajautunut yritys haettiin nopeasti velkasaneeraukseen, missä se on edelleen.

Maksukyvytön Parmalat suunnittelee selvitysmies Enrico Bondin mukaan uudenvuoden jälkeen neuvotteluja rahoittajapankkien kanssa. Neuvottelujen tavoitteena on turvata Parmalatin toimintarahoitus kriisin selvittelyn aikana. Tetrapak sopi jo eilen jatkavansa elintarvikepakkausten toimituksia Parmalatille.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat