Mainos

Lisää pakolaisia Albaniaan

Serbijoukot ajoivat 4800 Kosovon albaania rajan yli Albaniaan viime yönä, kertoi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja tänään. Etyjin edustaja kertoi aiemmin, että Albanian puolelle oli tullut yli 3000 albaania Kosovosta.

Rajaa tarkkaileva Etyjin edustaja kertoi, että yöllä tulleet pakolaiset olivat kotoisin Pristinasta, Prizrenistä ja Zlatinasta. Albaniassa on entuudestaan noin 310 000 pakolaista, jotka ovat paenneet serbien etnisiä puhdistuksia. Serbit ryhtyivät häätämään albaaneja entistä kovemmin Naton aloitettua ilmaiskunsa kolme viikkoa sitten.

Puolet pakolaisista on sijoitettu albanialaisperheisiin. Albaniaan on rakennettu 24 pakolaisleiriä, joille voidaan sijoittaa 31 000 pakolaista. Rakenteilla on 10 leiriä, joihin pystytään majoittamaan 58 000 pakolaista. Työssä ovat mukana avustusjärjestöt, ulkomaiden hallitukset ja Nato.

Albaaneja kuollut nälkään Kosovossa

Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan kodeistaan ajettuja albaaneja on kuollut nälkään Kosovossa. Pakolaisia uhkaavat myös taudit. Tarkkailijat olivat saaneet tietoja Kosovosta satelliittipuhelimen avulla. Tarkkailijoiden mukaan sota-alueille loukkuun jääneiden pakolaisten tilanne huononee päivä päivältä. Nälänhädän lisäksi taudit tekevät tuhojaan alueella.

Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright lupasi eilen, että Yhdysvallat yrittää saada toimitetuksi apua Kosovossa loukussa oleville albaaneille. Albrightin mukaan ruoan ja lääkkeiden pudottaminen lentokoneista on kuitenkin vaikeaa, sillä koneiden pitäisi silloin lentää vaarallisen matalalla.

Ruotsilta miljardi Kosovon pakolaisten avustamiseen

Ruotsi myöntää lähes miljardi kruunua (660 mmk) Kosovon pakolaisten hädän lievittämiseksi. Ruotsi ei sen sijaan osallistu Naton humanitaariseen operaatioon Albaniassa, sanoi ulkoministeri Anna Lindh tiistaina valtiopäivillä. Ruotsi on jo aiemmin ilmoittanut olevansa valmis ottamaan vastaan 5000 Kosovon pakolaista.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.