Lipponen varoittaa byrokraattisista aluekunnista

Eduskunnan puhemies Paavo Lipposen mielestä kuntauudistukset voivat uhata demokratiaa. Lipposen mukaan usean kunnan liittoutuminen palvelujen tuottamista varten synnyttää helposti uuden hallintotason.

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) varoittelee demokratiaa heikentävistä malleista uudistettaessa kuntarakennetta ja kuntien yhteistyötä.

Lipposen mukaan usean kunnan liittoutuminen erilaisiin ylikunnallisiin palvelujen tuottajayhdistelmiin synnyttäisi uuden hallintotason, joka olisi kunnallisen demokratian kannalta taka-askel. Lipponen sanoo Turun Sanomien haastattelussa, että vain kaksitasoisessa mallissa toimii selkeä äänestäjien kontrolli.

Lipponen perää laajempaa näkökulmaa uudistuksiin sen sijaan että puhutaan kulloinkin vain palveluista tai asunto- tai liikennehankkeista. Ongelmat näkyvät etenkin Helsingin seudulla.

Pääkaupunkiseudulla olisi Lipposen mielestä hylättävä myös nykyinen maakuntamalli, jossa pienet kunnat käyttävät suhteetonta valtaa.

Lipposen mielestä aluekeskukset tarjoaisivat parhaan mallin, jossa kunnan eri tehtävät voitaisiin yhdistää. Se on lähellä seuturakennetta, mutta merkitsisi lopulta laajempia kuntakokonaisuuksia.

Lipponen tunnustautuu myös Turun kaupunginjohtajan Armas Lahoniityn esittämän Varsinais-Suomen mallin kannattajaksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat