Mainos

Lipponen valmis vain vahvan komission johtoon

Puhemies ja SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen kertoo harkitsevansa ehdokkuutta komission johtoon, mikäli komission asema säilyy vahvana eikä sitä alenneta byrokraattiseksi elimeksi.

Paavo L.

SDP:n puheenjohtaja, puhemies Paavo Lipponen kertoo harkitsevansa ehdokkuuttaan komission puheenjohtajaksi sen mukaan minkälainen rooli komissiolle aiotaan tulevaisuudessa antaa. Lipponen sanoo olevansa kiinnostunut vain siinä tapauksessa, että komission asema säilyy vahvana, eikä sitä alenneta byrokraattiseksi elimeksi.

-Sellainen kehitys ei olisi EU:lle hyväksi, sanoo Lipponen. Valinta riippuu sekä päätöksistä EU:n johtajien kesken EU:n huippukokouksessa että kesäkuun europarlamenttivaaleista. Keskustelu valinnoista on siten Lipposen mukaan vielä hieman ennenaikaista. Hän kiisti samalla, että hänen matkustelunsa Euroopassa olisi osa kampanjaa.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen sanoi viikonloppuna, ettei Lipponen ole itsestään selvä Suomen ehdokas muihin komissaarien tehtäviin, jos puheenjohtajuus menee sivu suun. Tätä Lipponen ei kommentoinut muuten kuin todeten, ettei hän aio osallistua kotimaiseen kaupankäyntiin nimityksistä.

EU-tutkija Peter Ludlown EU- laajentumista käsittelevän kirjan esittelyssä Lipponen puuttui myös EU:n presidentin nimitykseen, jota Suomi ja hän itse aikoinaan vastustivat. Hän toteaa tulleensa tässä asiassa eri linjalle; viimeistään viime joulukuun epäonnistunut EU-huippukokous Brysselissä osoitti, että presidentti on tarpeellinen.

Laajentuneessa EU:ssa ei kenelläkään pääministerillä ole mahdollisuutta täysipainoisesti johtaa Eurooppa-neuvoston työtä. Presidenttiä ei kuitenkaan voida valita ennen kuin uusi perustuslaki on voimassa, mihin voi mennä vielä useita vuosia. Lipposen mielestä tarve on niin kiireellinen, että pitäisi pohtia asiaan luovaa ratkaisua.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.