Lipponen valmis perustuslakivaliokuntaan

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) on valmis menemään kuultavaksi perustuslakivaliokunnan eteen tapaus Sundqvistin tiimoilta, jos hänet sinne kutsutaan. Lipposen mukaan tällainen kutsu olisi pikemminkin määräys myös pääministerille.

Lipponen neuvotteli tänään eduskunnassa hallitusryhmien ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa välikysymysvastauksesta, joka annetaan ensi viikon tiistaina. Hän luonnehti vastausta "tavallista vaikeammaksi, mutta ei suinkaan mahdottomaksi".

Ennakkoon on arvioitu, että vastaukseen ja sen jälkeen käytävään keskusteluun on ladattu normaalia enemmän poliittista painetta. Lipponen toivoi, että keskustan tapaus Sundqvistia koskevan välikysymyksen käsittelyssä voitaisiin "pysyä asiassa". Hänen mukaansa kysymys on oikeudellisista seikoista, joiden kanssa ei pitäisi leikitellä.

Lipposen mielestä käsitteet olisi hyvä pitää selvinä. Hän muistutti lisäksi, että asiasta on tekeillä selvityksiä. Senkin pitäisi vaikuttaa käsittelyyn.
-Tietysti on kysymys periaatteellisesta kysymyksestä. Ne linjat, joita nyt vedetään, vaikuttavat jatkossa siihen, miten esimerkiksi Arsenal jatkossa toimii, pääministeri huomautti.

Lipponen esittää itse välikysymysvastauksen, jonka teksti viimeistellään vasta tiistaiaamuna.

Valiokunta pohtii asiantuntijavalintaa

Perustuslakivaliokunnan on määrä ratkaista perjantaina, mitä asiantuntijoita tai päättäjiä se aikoo vielä kuulla selvittäessään entisen ministeri Arja Alhon (sd.) toimia Sundqvistin vahingonkorvauksien sovittelussa.

Tähän mennessä valiokunnassa ovat jo vierailleet Alhon lisäksi valtiovarainministeriön ja Arsenal-Sillan edustajat. Perjantaina vuorossa ovat apulaisoikeuskansleri Jukka Pasanen ja oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Klaus Helminen.

Erityisesti keskustaoppositio haluaisi kuulla myös Lipposta. Tätä on perusteltu mm. asian perinpohjaisella selvittämisellä. Lisäksi valiokunnalle tehdyssä muistutuksessa pohditaan, olisiko Sundqvistin tapaus pitänyt tuoda koko hallituksen käsittelyyn. Lipponen on sanonut ottavansa vastuun siitä, ettei näin tehty. Asiantuntijoiden kuulemisesta päättää valiokunnan enemmistö.

Päätöstä tehtäessä läsnä pitää olla 17 jäsentä tai varajäsentä. Kun päätöksenteon kulusta on saatu riittävän tarkka kuva, käynnistetään ns. professorikierros. Sen aikana valtiosääntöoppineet lausuvat oman näkemyksensä siitä, miten lakia on noudatettu. Valiokunta ei siten ota minkäänlaista kantaa esimerkiksi siihen, oliko Sundqvistin saama sopimus kohtuullinen.

Lipponen antoi antoi ryhmänjohtajille lisäksi selvityksen tulopoliittisen ratkaisun valmistelusta. Tässäkin yhteydessä korostettiin, että hallituksen aikataulusta on pidettävä kiinni. Se tarkoittaa budjettiin liittyvien, mutta tupopöydässä esillä olevien veroratkaisujen hyväksymistä lakeina tämän vuoden puolella.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat