Mainos

Lipponen tapasi Ranskan johtoa

Suomi odottaa Ranskalta suurempaa panosta Itämeren yhteistyössä eikä hyväksy alueen rajaamista vyöhykkeeksi, jonka turvallisuudesta Suomi ja Ruotsi vastaisivat, sanoi pääministeri Paavo Lipponen Pariisissa.

Lipponen keskusteli päivän mittaisella vierailullaan vajaan tunnin presidentti Jacques Chiracin kanssa ja lounasti virkaveljensä Alain Juppén kanssa. Pääministeri toivoi Ranskalta tukea Baltian maiden EU-jäsenyydelle ja muutenkin Ranskan osallistuvan aktiivisemmin Itämeren alueen yhteistyön kehittämiseen.
-On tärkeää että EU:n laajentamisessa sovelletaan objektiivisia kriteerejä niin, ettei joitain maata oteta poliittisiksi suosikeiksi, Lipponen sanoi.
-Tilanne, jossa Baltian maat jäävät syrjään sekä Naton että EU:n laajenemisesta tai jossa EU-jäsenyys myöhästyy, ei ole kenenkään EU-maan intressissä. Koko unionille on tärkeää että Itämeren alueen turvallisuus on taattu.

EU-konferenssissa tarvitaan kompromisseja

Lipponen ja Chirac selostivat aamupäivällä toisilleen maidensa kantoja EU:n hallitustenvälisessä konferenssissa.
-Presidentti Chirac painotti, että on hyvin tärkeää saattaa konferenssi päätökseen aikataulussa, ensi kesäkuuhun mennessä. Suomelle on tärkeää, että kokouksen lopputulos on myös pienten maiden hyväksyttävissä, Lipponen sanoi keskusteltuaan presidentin kanssa.

Ranskan johto haluaisi saada kokouksen ja tulosten ratifioinnin alta pois hyvissä ajoin ennen omaa parlamenttivaaliaan vuoden 1998 alussa. Lipponen ei halunnut ottaa kantaa aikatauluun. Hän vakuutti Suomen olevan valmis rakentavaan yhteistyöhön ja kompromisseihin, jotta kokonaisuus olisi tyydyttävä.
-On mahdollista että hallitus joutuu pyytämään eduskunnalta lisää valtuuksia, jotta tuloksia saavutettaisiin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.