Mainos

Lipponen: Suomi ei antanut kielikiistassa periksi

Pääministeri Paavo Lipponen sanoi sunnuntaina, että Suomi ei ole perääntynyt Saksan kanssa käydyssä EU:n epävirallisia kokouksia koskevassa tulkkauskiistassa. Lipponen toisti Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla valtioneuvoston tiedotuspäällikkö Asko Mattilan eilisen kommentin, jonka mukaan saksan kielelle, sen paremmin kuin muillekaan kielille, ei myönnetä erityiskohtelua.

Lipponen, Paavo, oikealle puolilahikuva


Lipposen mukaan Suomi pitää kiinni periaatteellisesta linjastaan. Tässä käy vain niin, että tämä tulee Euroopan unionille kalliimmaksi. Me olemme pyrkineet siihen, että kielikäytäntöä voitaisiin pikemminkin rationalisoida niin, että se tulisi unionille halvemmaksi, Lipponen totesi.

Helsingin Sanomat kertoi eilen Suomen antaneen periksi Saksalle kielikiistassa. Lehden mukaan Suomi olisi taipunut kiistassa kompromissiin. Saksalaisen Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan Suomen kielipolitiikka on saksalaispäättäjien mielestä ollut "aloittelijan virhe". Suomi noudattaa asiassa Lipposen mukaan Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin kielikäytäntöä ja ottaa tarvittaessa käyttöön työkielinä saksan lisäksi myös italian ja espanjan.

Lipponen kertoi keskustelleensa asiasta myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröderin kanssa heinäkuun lopussa. Lipponen kuitenkin korosti, että pöydän ääressä kaikki ovat samanarvoisia EU:n perussopimusten puitteissa. Edustamme eurooppalaista ajattelua ja voi vain toivoa, että suuret jäsenmaat jaksaisivat myös ajatella eurooppalaisesti, Lipponen muistutti.

Asuntopolitiikalla työvoima liikkeelle


Pääministeri Paavo Lipposen mielestä omistusasumisen tukeminen korkovähennyksillä pitää ihmisiä tarpeettomasti kiinni asunnoissaan tilanteessa, jossa pitäisi voida muuttaa työn perään.
Kielikiistan ohella Lipponen perusteli tänään Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla tukeaan asuntolainojen korkovähennysoikeuden rajoittamiselle sillä, että vähennyksillä tehdään sijoittaminen omistusasuntoihin edullisemmaksi kuin sijoittaminen vuokra-asuntoihin. Omistusasuntojen hinnat nousevat ja vuokra-asuntoja ei ole riittävästi tarjolla.

rakennustyomaa


Toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes on esittänyt korkovähennysoikeuden poistamista muilta kuin ensiasunnon ostajilta. Lipposen mielestä ensiasunnonhankkijan kannalta asuntojen hinnat karkaavat käsistä, on korkovähennys olemassa tai ei. Nyt tarvittaisiin hänen mielestään erilaisia toimenpiteitä hintojen nousun hillitsemiseksi sekä vuokra-asumisen tekemiseksi edullisemmaksi.

Jos vuokra-asuntovaihtoehto ei ole tasavertaisesti tarjolla, niin silloinhan on pakko mennä omistusasuntomarkkinoille ja ihmiset jäävät tarpeettomasti kiinni tämmöisessä taloustilanteessa, jossa pitää voida muuttaa työn perään, Lipponen sanoi. Lipposen mielestä korkovähennyksen poistaminen ei saisi kiristää verotusta, vaan vastaavasti verotusta olisi kevennettävä.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.