Mainos

Lipponen: Riskitankkerin lähtö öljylastissa Itämerelle estettävä

Pääministeri Paavo Lipponen haluaa, että Venäjän viranomaiset estävät tankkeri Stemnitsan liikennöimisen öljylastissa Suomenlahdella. Kreikan lipun alla purjehtiva Stemnitsa on parhaillaan eteläisellä Itämerellä matkalla

Suomenlahden pohjukkaan Primorskin öljysatamaan. Perillä sen odotetaan olevan tänään iltapäivällä. Tankkerilla ei ole riittävää jäävahvistusta ja suomalaiset merenkulku- ja ympäristöviranomaiset pitävät sen liikkumista talven vaikeissa jääoloissa turvallisuusriskinä. Stemnitsan on tarkoitus ottaa Primorskin eli Koiviston satamasta 100 000 tonnin öljylasti ja kuljettaa se Rotterdamiin, kuten viikko sitten tapahtui.

Pääministeri Lipponen yritti tänään ottaa puhelimitse yhteyttä venäläiseen virkaveljeensä pääministeri Mihail Kasjanoviin, mutta hänen ilmoitettiin olevan viikonloppuna lomailemassa. Sen jälkeen sovittiin, että liikenneministeri Kimmo Sasi soittaa asiassa Venäjän liikenneministerille Sergei Frankille.

Suomen Moskovan-suurlähetystö oli asiassa jo aiemmin päivällä yhteydessä venäläisiin viranomaisiin, jotka kertoivat heidän liikenneministerinsä olevan asiasta tietoinen. Pääministeri Lipposen viesti venäläisille on, ettei laivaa saa näissä jääoloissa ajaa öljylastissa eli laskea Primorskin satamasta Suomenlahdelle. Yhteydenpitoa venäläisiin on tarkoitus tarvittaessa jatkaa ensi viikolla.

Pääministeri Lipponen on asiassa avustajansa mukaan ensi viikolla yhteydessä myös EU:n komission puheenjohtajaan, jotta unionin ulkopuoliset maat saataisiin sitoutumaan EU:n hyväksymiin säädöksiin meriturvallisuuden parantamiseksi.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 01.02..2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.