Lipponen pui Nizzan EU-kokouksen epäselvyyksiä

Nizzan huippukokouksen jälkipyykki on nostanut esiin epäselvyyksiä EU:n päätöksenteossa.

Lipponen

EU-kokouksen päätökset tulkitaan nyt virkamiestyönä yksityiskohtaisesti ja jollei sopua löydy, riitoja voidaan vielä tuoda seuraavaan huippukokoukseen Tukholmaan. Erimielisyyksiä on syntynyt esimerkiksi Eurooppa-neuvoston kokouspaikoista ja ääniosuuksista.

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä suurten maiden etuoikeudet ovat kestämättömiä. Konstikkaan, vanhoja valtoja hyvittävän laskentatavan sijaan enemmistön pitäisi tarkoittaa EU:n väestön ja jäsenmaiden enemmistöä.
- Kaikki jäsenmaat ovat tasavertaisia ja kaikki kansalaiset ovat tasavertaisia, muuten ei saada kestävää järjestelmää, Lipponen painotti.

Nizzan sopimukseen on kirjattu, että tulevaisuudessa kunkin puheenjohtajakauden toinen huippukokous pidetäänkin aina Brysselissä eikä puheenjohtajamaassa kuten nyt. Näin asia ainakin oli aamuyön keskustelun jälkeen kirjattu.
- Eurooppa-neuvoston kokouspaikoista ja ääniosuuksista päätettiin selkeästi. Asia on kirjattu väärin kokouksen jälkeisiin pöytäkirjoihin ja virhe on korjattava, totesi Lipponen.

Suomi tosin on valmis siirtämään toisen kokouksen Brysseliin, jos niin yhdessä päätetään.

Lipponen on samaa mieltä pöytäkirjan kanssa komission valintaperiaatteista, vaikka tapa tulikin yllätyksenä: Jatkossa yksi jäsenmaa ei voi enää estää komission nimittämistä, ja toisaalta yksittäisen jäsenmaan ehdokkaan on kelvattava enemmistölle.
Nizzassa linjattu tulevaisuuden periaate on Lipposen mieleen: EU:n sopimusviidakkoa yksinkertaistetaan

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat