Mainos

Lipponen: Pohjoismaisten yhteistyöelinten tarve arvioitava

Puhemies Paavo Lipposen mielestä Pohjoismaissa toimii neuvostoja, joissa on paljon päällekkäisyyksiä.

Paavo Lipponen

Perinteisten pohjoismaisten yhteistyöelinten tarve tulisi arvioida uudelleen, sanoo SDP:n puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Paavo Lipponen. Hänen mukaansa panostuksia tulisi lisätä EU:n pohjoiseen ulottuvuuteen sekä laajenevaan naapuruuspolitiikkaan, johon komissio on lähiaikoina esittämässä laajoja uudistuksia ja lisärahoitusta.

Euroopan sosiaalidemokraattisen puolueen ESP:n kokoukseen Brysselissä illalla osallistunut Lipponen muistutti, että pohjoisessa toimii paljon erilaisia yhteistyöelimiä, kuten Barentsin, Itämeren ja Pohjoismaiden neuvosto.

- Nyt tulisi selvittää, vastaavatko ne kaikki enää tarvetta. Neuvostoissa on paljon päällekkäisyyksiä ja byrokratiaa, Lipponen sanoi.

Hänen mukaansa tavoitteena on, että pohjoiset alueet kykenevät toimimaan tehokkaasti ja puolustamaan asemaansa Euroopassa ja globaalisti. EU:lla on tarjota siihen tehtävään oma ja kattava pohjoisen ulottuvuuden politiikkansa.

Uudistuksia on tulossa

Lipposen mukaan komissiossa valmistellaan parhaillaan uudistuksia, jotka koskevat naapuruuspolitiikkaa ja samalla pohjoista ulottuvuutta. Kasvavan rahoituksen lisäksi tarkoituksena on tiettävästi lisätä ja samalla järkeistää hallintoa ja välineitä, jotka ohjaavat ja käyttävät rahoja.

- Komissiossa tehdään nyt naapuruuspolitiikkaan yhtenäistä linjausta, joka ulottuu pohjoisesta Välimerelle ja edelleen aina Atlantin ylittäviin suhteisiin asti. Vaihe on erittäin tärkeä myös Pohjois-Euroopan näkökulmasta, hän korosti.

Lipposen mukaan on huolehdittava, että pohjoinen ulottuvuus pysyy mukana laajenevassa naapuruuspolitiikassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.