Lipponen kuumana EMU-haastattelusta

Keskustelu Suomen osallistumisesta rahaliitto Emun kolmanteen vaiheeseen alkaa käydä entistä kuumempana. Tuorein kärhämä koettiin perjantaina, kun pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ärsyyntyi keskustan Suomenmaa-lehden esittämistä tulkinnoista. Lipposen mielestä Suomenmaan haastattelu Suomen Gallupin tutkimuspäällikön Juhani Pehkosen kanssa oli tehty vääristelevästi.

Suomenmaa tulkitsi perjantaisessa numerossaan Pehkosen arvostelevan Lipposen Emu-johtopäätöksiä.
Lipponen muistutti perjantaina STT:lle, ettei Pehkonen "arvostele" eikä "ihmettele" hänen näkemyksiään. Lipponen korosti myös, että hän ei ole arvostellut Suomen Gallupin tutkimuksia.
-Näkemykseni Emu-kannatuksesta perustan useisiin mielipidetutkimuksiin ja eri kansalaisryhmien kannanottoihin. Yhdyn täysin tutkimuspäällikkö Juhani Pehkosen käsitykseen mielipidemittausten käsittelystä. Tarvitaan erilaisia kysymyksiä ja tutkimuksia, hän korosti.

Gallup hyväksyy pääministerin tulkinnan

Myös Pehkonen arvosteli perjantaina haastattelusta tehtyjä otsikoita. Hän korosti, ettei Suomen Gallup ole arvostellut pääministeriä. Samalla hän mainitsi, että Suomen Gallup hyväksyy myös sellaisen johtopäätöksen, jonka mukaan kansalaiset ovat suostuvaisia Emuun tietyin edellytyksin.
-Suostuminen laajaan Emuun ei kuitenkaan tarkoita Emun kannattamista sellaisenaan. Enemmistö kansalaisista vastustaa Emua mutta näkee tarkoituksenmukaiseksi siihen liittymisen, jos valtaosa muistakin maista menee mukaan. Viime aikoina toteutettujen eri Emu-tutkimusten tulosten välillä ei ole suurta eroa, vaan tutkimustulokset ovat hyvin samansuuntaisia, hän tiivisti.

Hänen mukaansa Suomen Gallup hyväksyy siis myös pääministerin tulkinnan. Pehkosen mukaan kansalaiset antavat eri tavoin muotoilluille kysymyksille erilaisia vastauksia, koska kysymykset mittaavat eri asioita. Tämän vuoksi hän sanoo peräänkuuluttaneensa sitä, että tutkimustuloksia on tulkittava kokonaisvaltaisesti takertumatta liiaksi yhden kysymyksenasettelun antamiin tuloksiin.
Suomenmaa otsikoi haastattelunsa, että Suomen Gallupin tutkimuspäällikkö arvostelee pääministerin Emu-johtopäätöksiä ja että Lipponen otti kantaa tutkimusta tuntematta.

Tietoa tarvitaan

Haastattelussa Pehkonen muistuttaa, että Gallupin viime tiistaina julkaisemasta tutkimuksesta ei pysty suoraan tekemään mitään muuta johtopäätöstä kuin sen, että kansalaiset suhtautuvat kielteisesti Emuun menoon ensimmäisten joukossa.
Tutkimuksessa 57 prosenttia vastanneista yhtyi väittämään, jonka mukaan Suomen pitäisi jättäytyä Emun ulkopuolelle ja liittyä Emu-maiden joukkoon myöhemmin.

Suomen Gallupissa harkitaan haastattelutekstin mukaan nyt semmoisen tutkimuksen tekemistä, jossa kansalaisilta kysyttäisiin suhtautumista Emuun, kun mukana on kaksi, kolme, neljä ja loppujen lopuksi kaikki viisitoista maata mukana.
-Siinä näkisi, missä vaiheessa kanta kääntyisi enemmistöksi, sanoo Pehkonen haastattelussa.
Samalla sivulla haastattelun kanssa Suomenmaa julkaisi kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk.) näkemyksiä Lipposen ja valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) kannanotoista.
Pekkarisen mukaan hallituksen johtokaksikko osoittaa "Emu-opastuksellaan" vaarallista piittaamattomuutta kansalaismielipiteestä.

Suomenmaa kiistää

Suomenmaa yhtyi keskusteluun perjantaina iltapäivällä. Päätoimittaja Samuli Pohjamo ilmoitti vuorostaan kiistävänsä jyrkästi, että Pehkosen haastattelu olisi tehty vääristelevästi.
-Hallussamme oleva haastatteluaineisto osoittaa, että juttu on tehty juuri sen mukaisesti, mitä Pehkonen on sanonut, Pohjamo sanoo lausunnossaan.
Nauhalla Pehkonen sanoo muun muassa: "Lipposen arvostelu kertoo sitä, että hän arvioi äkkiseltään tutkimustuloksia tutustumatta itse tutkimukseen. Hänellä ei varmaan ollut edes mahdollisuuksia tutustua tarkemmin tutkimukseen".
Pohjamon mukaan Pehkonen hyväksyi jutun muilta osin täysin oikeaksi, mutta ei olisi halunnut, että otsikossa kerrottiin hänen "arvostelevan" pääministerin Emu-johtopäätöksiä. Suomenmaan mielestä otsikko saa jutun sisällöstä tukea.
-Mielestämme jutun otsikointikin vastaa haastattelun sisältöä, Pohjamo kirjoittaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat