Mainos

Lipponen korostaa oikeudenmukaista tulonjakoa

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mielestä kansalaisilla on oikeus odottaa uudelta vuodelta, että yhteiskunnassa turvataan tasasuhtainen tulokehitys.

Suomen Tietotoimiston kautta välittämässään uudenvuodentervehdyksessä Lipponen sanoo, että laman vaikutus eri tulonsaajaryhmien kehitykseen on vähitellen häipynyt. Lipponen toteaa, että tuotannon ja työllisyyden kasvun nopeutuessa työssä käyvien kansalaisten tulot ovat lisääntyneet suotuisasti. -Matala inflaatio ja verotuksen kevennykset ovat vahvistaneet palkansaajien käytettävissä olevien tulojen kasvua. Nopea tuotannon kasvu ja yritysten hyvä tuloskehitys ovat kuitenkin parantaneet pääomatuloja, Lipponen toteaa.

Lipposen mielestä hyvinvointiyhteiskunnan periaatteisiin kuuluu, että eläkettä tai muita toimeentuloetuuksia saavien kansalaisten asema ei vaihtele työ- ja pääomatulojen rytmissä. Se takasi hänen mukaansa laman aikana sen, että kansalaisilla säilyi elämäntilanteesta riippumatta kohtuullinen toimeentulo ja yhteiskunta pysyi suhteellisen eheänä.

-Nopeata tuotannon ja työllisyyden kasvua tarvitaan myös jatkossa sosiaaliturvan ja julkisten palvelujen rahoituksen turvaamiseksi. Kun laman vaikutus eri tulonsaajaryhmien kehitykseen on vähitellen häipynyt, on kansalaisilla oikeus odottaa uudelta vuodelta, että yhteiskunnassa turvataan tasasuhtainen tulokehitys, Lipponen sanoo.

Työttömyyden puolitus puoli vuotta aikataulusta

Lipponen sanoo tervehdyksessään, että taloudessa saavutettiin perusvakaus jo hallituksen parin ensimmäisen toimintavuoden aikana. Hän kiittää hyvää yhteistyötä työmarkkinoilla ja tulopoliittisia ratkaisuja. Korkotaso on alentunut, hintakehitys pysynyt vakaana ja vienti kasvanut ennakoitua nopeammin. Myös julkinen talous on tasapainottunut eli julkisen velan kansantuoteosuus on kääntynyt laskuun ja valtion velkaantuminenkin on taittunut.

Lipponen myöntää, että työttömyyden puolittamistavoitetta ei ole saavutettu. Hänen mukaansa työttömyyden puolittamistavoitteen mukaisesta kehitysurasta ollaan jäljessä runsaat puoli vuotta. -Edellytykset vakaalle talouskehitykselle ja työttömyyden jatkuvalle alenemiselle ovat edelleen hyvät huolimatta tietystä epävarmuudesta kansainvälisessä taloudessa. Julkisen talouden tasapainottamisessa saavutettiin tärkeä etappi vuoden 1999 valtion talousarviossa. Sen mukana valtionvelka alkaa supistua myös markkamääräisesti, Lipponen toteaa.

Lipponen uskoo, että vaihtotaseen ennätyksellisen ylijäämän varassa voidaan luottavaisin mielin arvioida, että Suomella on nyt hyvät edellytykset rakentaa siltaa yli viennin mahdollisen heikentymisen. Ehtona on, että kotimarkkinoilla säilyy luottamus.

Euroalue tuonut jo vakautta

Lipponen arvioi, että yhteisvaluutta euro on jo ennen syntymistään tuonut vakautta 11 maan euroalueelle. Se on myös osaltaan mahdollistanut aikaisempaa alemman korkotason. -Euroalueeseen kuuluminen tukee sitä pitkäjänteistä talouspolitiikan linjaa, jolla Suomen talous on nostettu kasvu-uralle, Lipponen sanoo.

Lipponen muistuttaa tervehdyksessään myös Suomelle vuoden jälkipuoliskolle koittavasta EU-puheenjohtajuudesta. Hänen mielestään tähänastinen kokemus unionijäsenyydestä osoittaa, että johdonmukaisella ja käytännönläheisellä linjalla saadaan aikaan tuloksia, kun niitä tarvitaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.