Mainos

Lipponen huomenna Riikaan

Pääministeri Paavo Lipponen lähtee huomenna vierailulle Riikaan, Latvian pääministeri Andris Berzinsin kutsusta. Lipponen tapaa Riiassa myös presidentti Vaira Vike-Friebergan sekä parlamentin puhemiehen Janis Straumen.

Latvialla ja Suomella on yhteisiä kiinnostuksen kohteita muun muassa suhteessa Venäjään ja sen energian vientiin. Venäjän öljysatamahankkeet Koivistossa eli Primorskissa sekä Ust-Lugassa huolettavat Suomea ympäristöriskien takia; Latvia taas on menettämässä tuloja öljyn kauttakulkuliikenteestä. Riiassa toivotaan, että EU-jäsenyyden lähestyminen toisi maahan uusia investointeja ja monipuolistaisi taloutta.

Suomalaiset yritykset ovat enenevässä määrin suunnanneet katsettaan Viron ohi etelään; Latviaan ovat investoimassa muun muassa Kesko, Stockmann ja Rautakirja. Latvia on jo vuoden päivät neuvotellut EU-jäsenyydestä ja on komission syksyllä julkistaman arvion mukaan edistynyt jäsenyysvalmisteluissaan melko hyvin. Se on silti edelleen köyhimmästä päästä hakijoiden joukossa. Ostovoimapariteetilla mitaten Latvian kansantuote henkeä kohden oli vuonna 1999 27 prosenttia EU:n keskiarvosta eli pienempi kuin Liettuassa ja Virossa. Latvia on asettanut tavoitteeksi kiriä kiinni ensimmäisen ryhmän hakijamaat, jotka aloittavat neuvottelut jo 1998.

Viro on Unkarin ja Puolan kanssa päässyt Itä-Euroopan hakijoista pisimmälle. Latvialla on kuitenkin ollut ongelmia taloudenpidossaan. Viime vuonna maa sai moitteita kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä liian suuresta budjettialijäämästä. Kuten useimmissa muissa hakijamaissa Latvian taloutta rasittaa inflaatio, korkea työttömyys ja suuri vaihtotaseen alijäämä.

Väestö on supistunut Latviassa viime vuosina, kun venäläisiä on muuttanut maasta pois. Latviassa on vielä yli puoli miljoonaa ei-kansalaista, lähinnä venäläisiä, jotka eivät ole saaneet kansalaisuutta. Kansallisuuslaki on kuitenkin uudistettu Etyj:n vaatimuksia vastaavaksi. Kansallisuuden ehtona on koe, jossa testataan, että hakija osaa latvian kieltä ja tuntee maan historiaa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.