Mainos

Linus Torvalds palkittiin avoimuuden edistämisestä

Palkintoperusteiden mukaan Linus Torvaldsin kehittämä avoimen lähdekoodin Linux on ollut kansainvälisestikin uraauurtava esikuva avointen innovaatioiden kehitykselle.

Suomalaisen Linus Torvaldsin kehittämä tietokoneiden Linux-käyttöjärjestelmä on nykyisin tuttu kymmenille miljoonille ihmisille eri puolilla maailmaa. 90-luvun alussa alkunsa saanut käyttöjärjestelmä oli kuitenkin aluksi vain henkilökohtainen projekti, eikä Torvalds koskaan kuvitellut sen laajenevan nykyisiin mittoihinsa.

- En missään nimessä ajatellut, että siitä voisi tulla tällainen. Se oli ensin vain omaan käyttöön, ja ajattelin sitä ehkä noin puolen vuoden projektiksi. Sitten se alkoi kasvaa kuin itsestään, Torvalds sanoi Helsingissä.

Palkittu Torvalds viipyy Suomessa vain muutaman päivän

Torvalds käynnisti Linux-projektin opiskellessaan yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä ja siirsi Linuxin internetiin muiden käyttäjien vapaasti kehitettäväksi. Käyttöjärjestelmä on edelleenkin ilmainen, ja sen voi ladata verkosta käyttöönsä kuka tahansa.

Torvalds palkittiin kaikkien aikojen ensimmäisellä Anders Chydenius -mitalilla perjantaina. Anders Chydenius -säätiö myönsi palkinnon kansainvälisistä ansioista avoimuuden edistämiseksi.

Työlle ei näy loppua

Linuxia on pidetty muun muassa protestina ohjelmistoyhtiö Microsoftin asemalle tai aatteellisena valintana, ja Torvalds itse on saanut alan piireissä gurun maineen. Mies itse suhtautuu asiaan toisin.

- En tunne itseäni miksikään ylipapiksi. Ja uskon, että Linuxiin suhtaudutaan nykyisin enemmän jo tavallisena teknologiana, joka on luotu kaikkien ilmaiseksi käytettäväksi, hän sanoo.

Linux-projekti on vienyt Torvaldsin Suomesta Yhdysvaltoihin, jossa hän työskentelee Linux Foundation -säätiön rahoittamana kokopäiväisesti Linuxin parissa. Työ on kestänyt nyt jo noin 17 vuotta, mutta Torvalds viihtyy edelleen projektissaan. Visiota siitä, millaiseksi Linux vastaisuudessa kehittyy, hänellä ei ole.

- Jos kymmenen vuoden kuluttua kaikissa koneissa pyörii Linux, olen tietysti onnellinen. Itse teen Linuxia niin kauan kuin minulla on sille jotakin annettavaa, Torvalds sanoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.