Mainos

Lintumatkailusesonki alkaa pääsiäisestä

Vahva eurokaan ei ole karkottanut lintumatkailijoita Liminganlahdelta. Internet on tuonut uusia asiakkaita lintumatkailuyrittäjille.

Lintumatkailija on yhä useammin henkilö, joka lähtee opastetuille linturetkille joko yksinään tai pienessä kaveriporukassa. Uudenlaiseen matkustustapaan on osaltaan vaikuttanut internet, josta lintuharrastaja näkee näppärästi eri puolilla maailmaa tarjolla olevat kohdevaihtoehdot. Samalla hän pääsee omatoimisesti varaamaan majoitukset ja opastukset.

- Näitä yksilökyselyjä tulee ympäri maailmaa, aina Australiaa myöten. Aiemmin paljon selkeämmin ulkomainen matkanjärjestäjä kokosi ryhmät ja toi ne meille, Liminganlahden kuuluisalla lintualueella toimivan luonto- ja lintumatkailuun erikoistuneen Finnature Oy:n toimitusjohtaja Jari Peltomäki kertoo.

Peltomäen mukaan yksilömatkaajat ovat usein nuoria lintuharrastajia, joilla ei ole ollut varaa lähteä valmiille ryhmämatkoille. Ryhmän mukana tuleva tyypillinen lintumatkailija puolestaan on jo eläkkeellä oleva, paljon maailmaa nähnyt laatutietoinen henkilö, joka vaatii paljon mutta joka on myös valmis maksamaan palveluista. Varsin uutta ovat myös omat opastetut linturetket ihan tavallisille ihmisille, jotka eivät ole aiemmin lintujen bongailuun perehtyneet. Esimerkiksi Kuusamossa tämä uusi tuote on otettu innolla vastaan.

Pieni erikoisala

Lintumatkailu lähtee vauhtiin pääsiäisenä ja huippusesonki ajoittuu touko-kesäkuulle. Peltomäen mukaan lintumatkoja on varattu lähes viimevuotiseen tapaan, vaikkakin vahva euro ja sen myötä Suomen kalliit hinnat ovat hieman latistaneet etenkin brittien ja amerikkalaisten matkailuintoa.

Peltomäen mukaan suurin asiakasryhmä ovat englantilaiset. Heidän lisäkseen lintumatkailijoita tulee muun muassa Japanista, Hollannista, Yhdysvalloista, Saksasta ja Itävallasta. Ulkomaalaisia innostaa Suomessa erityisesti pohjoisen havumetsävyöhykkeen lajisto eli pöllöt, tikat, kanalinnut ja itäiset varpuslinnut. Suomessa käy vuosittain hieman yli tuhat ulkomaalaista lintumatkailijaa. He tuovat matkailutuloina runsaat miljoona euroa.

Nykyään Suomessa on puolenkymmentä yritystä, jotka tekevät lintumatkailusta ja lintuharrastuksesta ammattimaisesti bisnestä. Lisäksi eri puolilta Suomea on kymmenkunta yritystä, joilla lintumatkailu on oheistuotteena.

- Erilaisia projekteja on käynnissä eri puolilla maata, joten pikku hiljaa uusia yrityksiä on ainakin yrittämässä markkinoille, itsekin muun muassa kainuulaisia lintumatkailuun kouluttanut Peltomäki sanoo.

Kysyntä kasvussa


Peltomäki arvioi, että lintumatkailu kasvaa yhä. Sekä Suomessa että maailmalla on nyt selvästi enemmän tarjontaa kuin kymmenen vuotta sitten.

- Olimme silloin ensimmäinen ulkomaa Englannin lintumessuilla. Nyt se on kansainvälinen tapahtuma, ja siellä on mukana monia maita. Myös Ruotsi on tullut mukaan. Vaikka kilpailu lintumatkailualalla on kiristynyt, Peltomäki on luottavainen suomalaisten pärjäämiseen. Suomen maine on hyvä luotettavana ja turvallisena kohteena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.