Mainos

Lintuinfluenssakokouksissa kaivattiin rokotteita

Tutkijoiden ja lääkärien mukaan pandemian riski on suhteellisen pieni. Euroopan neuvoston hätäkokouksessa kehotettiin hallituksia kuitenkin varautumaan rokotteiden ostoon, sekä varaamaan huomattavia summia korvausrahaa siipikarjantuottajille

Lintuinfluenssan uhkaa puitiin tänään kahdessa kansainvälisessä kokouksessa. Sekä Washingtoniin kokoontuneet terveysviranomaiset että Strasbourgissa järjestetty Euroopan neuvoston hätäkokous kehottivat hallituksia varautumaan rokotteiden ostoon, vaikka pandemian riskin muistutettiinkin olevan vielä pieni.

Euroopan neuvosto ilmoitti tukevansa ehdotuksia rokoterahaston perustamisesta epidemian varalta. EU:n komission alunperin esittämä rokoterahasto tarjoaisi taloudellista tukea kehitysmaille, jos lintuinfluenssarokotuksille tulee tarvetta. Hallituksia kehotettiin myös varaamaan huomattavia summia korvausrahaa siipikarjantuottajille.

- Maanviljelijät eivät halua kertoa viranomaisille sairauksista, etenkin kun vahingonkorvaukset siipikarjan teurastuksista ovat hyvin pieniä, Euroopan Neuvoston lintuinfluenssa-asiantuntija Denis Jacquat sanoi.

Yhdysvaltain terveysministeri Michael Leavitt korosti Washingtonin kokouksessa epidemiaan varautumisen tärkeyttä, mutta muistutti kuitenkin, että sen vaara on suhteellisen pieni eikä varsinaisen pandemian syntymistä ole syytä pitää todennäköisenä.

- Tutkijoiden ja lääkäreiden mukaan pandemian riski on suhteellisen pieni, mutta se ei ole nolla, Leavitt sanoi.

- Maamme ei ole siihen valmis - kukaan koko maailmassa ei ole valmis.

Presidentti Bushin on määrä tavata lääkeyhtiöiden edustajia huomenna neuvotellakseen näiden kanssa keinoista, joilla lintuinfluenssarokotteet saataisiin tarvittaessa nopeasti massatuotantoon.

Terveysviranomaisia yli 65 eri maasta kokoontui Washingtoniin selvittämään, miten maat voisivat jakaa tietoa, jos viruksen tappava H5N1-tyyppi alkaa levitä pandemiana. Asiantuntijat ovat muun muassa kritisoineet sitä, etteivät yksittäiset virusnäytteitä tutkineet maat ole jakaneet tutkimustuloksiaan muiden maiden kanssa.

Tappava lintuinfluenssatyyppi on tarttunut yli sataan ihmiseen, ja siihen on kuollut ainakin 60 puolentoista viime vuoden aikana. Lintuinfluenssan takia on jouduttu tappamaan miljoonittain siipikarjaa, mikä on aiheuttanut jopa 15 miljardin dollarin (12,5 miljardin euron) tappiot maailmanlaajuiselle siipikarjateollisuudelle. Pahiten menetyksistä ovat kärsineet Thaimaa, Vietnam ja Indonesia.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.