Mainos

Lintuhoitola auttaa joutsenia talven yli

Joutsenia jää aina talven jalkoihin, ja niitä on nyt tuotu Pyhtään lintuhoitolan hoivaan toistakymmentä. Pöllöt sen sijaan ovat selvinneet kuluvasta talvesta ilmeisen hyvin.

Joutsenia

Lintuhoitolan pitäjä Arto Hokkanen kertoo lintuhoitolan potilastilanteesta:
-Meillä on hoidossa 11 kyhmyjoutsenta ja kaksi laulujoutsenta. Ne on tuotu linjalta Helsinki-Kotka, kuvaa Hokkanen tilannetta.
-Joutsenia on kahdesta syystä. Suurimman osan niistä on talvi yllättänyt, mutta kolmen epäillään saaneen myrkytyksen lyijystä tai jostain muusta saasteesta. Pöllöjä kiikutetaan joutsenten lisäksi alkutalvesta usein runsaasti hoitoon. Nyt talvi on ilmeisesti suosinut niitä. Lunta on ollut etelässä vähän, ja myyriä on riittänyt ravinnoksi. Viimeksi tuotiin pääkaupunkiseudulta hoitoon lehtopöllö.

Lyijymyrkytys tuottaa joutsenille "tuiterin"?

Lintuhoitolaan tulleista joutsenista muutamat ovat Hokkasen mukaan olleet "kuin pienessä tuiterissa". Kuvauksissa niitten mahasta on löydetty lyijyhauleja, joita linnut ovat saaneet syödessään pohjasta.
-Mitään varmaa ei voi sanoa, mutta epäillään lyijyn vaikuttaneen joutsenten keskushermostoon, sanoo Hokkanen. Hänen mukaansa on myös mahdollista, että ne ovat saaneet myrkytyksen joistakin muista saasteista.

Joutsenia tuodaan joka vuosi hoitoon marras-joulukuussa. Hokkanen laskee viime ja tämän talven aikana hoitoon tuotujen määräksi 35.
-Nuorista linnuista jää usein pesän pohjimmainen heikkoon kuntoon, eikä se jaksa lähteä muuttajien mukaan. Vanhemmilta jäätyy ehkä pyrstö tai ne sairastelevat. Sellaisiakin huonokuntoisia joutsenia tulee, joita haittaavat vanhat vammat. Ehkä niitä on ammuttu syksyllä, arvet viittaavat siihen. Joutsenet seurailevat Hokkasen mukaan alkutalvesta vesirajaa, kun elinpaikalta ruoka loppuu. Jotkut niistä selviävät siten läpi koko talven eivätkä muuta lainkaan. Hoitoon joutsenia tuodaan eniten marraskuusta lähtien, maaliskuu on sitten jo hiljaista aikaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.