Mainos

Linnut empivät kevätmuuttoa, talviruokintaa jatkettava kauan

Pienet linnut oksille jäätyneet, eikö luonto voisi heitä armahtaa, kysyi Seminaarinmäen mieslaulajat muutaman vuoden takaisessa parodiaiskelmässään. Parodiaa ei kuitenkaan ole tämän jääkylmän kevään muuttolintutilanne.

– Lintujen kevätmuutto on aikataulusta jäljessä. Osa alkukevään muuttajista saattaa lähteä takaisinkin, kertoo suojeluasiantuntija Tero Toivanen Birdlifestä.

Muuton viivästymistä kuvaa parhaiten kiurujen tilanne. Maanantaihin mennessä kiuruja on havaittu 32 yksilöä, kun vuosi sitten vastaavaan aikaan kiuruja oli nähty jo 20 000 yksilöä. Kevät ei Toivasen mukaan ole kuitenkaan ollut poikkeuksellisen paljon myöhässä.

– Kolme vuotta sitten oltiin samassa aikataulussa.

Osa lintulajeista, esimerkiksi satakieli, saattaa jäädä etelämmäksi koko kesän ajaksi, jos koleus jatkuu toukokuulle.

– Jos säätilanne on ankara myös Keski-Euroopassa, tilanne heijastuu kantoihin.

Peukaloinen kärsii

Tämänhetkinen viileys tulee Toivasen arvion mukaan pienentämään ainakin kangaskiurun ja Suomen pienimpiin varpuslintuihin kuuluvan peukaloisen kantoja.

– Kuolleisuus kasvaa aina, kun joutuu huonompiin olosuhteisiin. Vaikeuksia on Afrikasta lentävillä lajeilla, kuten huhtikuun alkupuoliskolla saapuvalla punarinnalla.

Suomeen jo palanneet töyhtöhyyppäparvet ovat tehneet u-käännöksen takaisin lämpimään. Hyyppien selviytymistä auttaa se, että muutama yksilö lentää edeltä tarkastamaan, onko keli tarpeeksi lämmin.

Pesinnän aloittamista viivästyttää myös tuhti lumitilanne. Ravintoa ei ole tarpeeksi. Toivanen muistuttaa, että talven ruokintapaikkoja on syytä pitää kunnossa tänä keväänä tavallista kauemmin. Lintubongareille tilanne on kuitenkin otollinen.

– Linnut kerääntyvät suurempina parvina ruokailemaan, koska ruokailupaikkoja on niin vähän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.