Mainos

Haaveiletko keväästä? – Se on peruttu

Keväästä on turha vielä haaveilla, toteaa suoraan MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Ensi viikolla etelässä ja lännessä päivälämpötilat voivat käydä plussalla, mutta öisin pakastuu jälleen.

Kevät alkoi viime vuonna etelässä ja lännessä jo maaliskuun alkupuolella. Meteorologisesti kevät määritellään alkavaksi silloin, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi plussan puolella.

– Keväästä ei ole tietoakaan koko maassa. Ennen huhtikuuta on käytännössä turha toivo haaveilla keväästä edes etelässä, Jokela huomauttaa.

Päivällä hädin tuskin päästään plussalle ennen huhtikuuta. Jokelan mukaan on mahdollista, että jonain päivinä päästään plussan puolelle, mutta yleissää pysyy talvisen kylmänä. Vuorokauden lämpötilavaihtelut jatkuvat suurina.

Talvesta suoraan kesään

– Voi hyvinkin olla, että kevät ei tänä vuonna kestä kuin muutaman viikon. Sen jälkeen siirrytäänkin kesään. Ei ole kauhean monta vuotta aikaa siitä, kun viimeksi näin tapahtui. Hyppäämme siis talvesta lähes suoraan kesään. Kesä alkaa eteläisessä Suomessa keskimäärin toukokuun puolessa välissä, kuvailee Jokela.

Maaliskuun lopusta on tulossa melko poutainen. Voimakkaita matalapaineita ei ole odotettavissa, eikä runsaita sateitakaan. Vuorokauden lämpötilaerot yön ja päivän välillä jatkuvat koko viikon ajan

– Vaikka säätyyppi pysyy muuttumattomana, niin aurinko nousee päivittäin korkeammalle ja päivät pitenevät hitaasti, mutta varmasti. Yöllä on kuitenkin reilusti pakkasta ja lumien sulaminen ei tule alkamaan ennen huhtikuuta. Jos ei tapahdu jotain todella merkittävää muutosta suursäätilassa, kertoo Aleksi Jokela.

Ennätyskylmä maaliskuu?

Lämpötilat nousevat siis pakostikin päivisin mitä lähemmäs huhtikuuta mennään.

– Vuorokauden ylimmät lämpötilat maalis-huhtikuun vaihteessa ovat tyypillisesti etelässä olleet yli viidessä asteessa. Nyt ollaan huomattavasti oltu alle sen, Jokela muistuttaa.

Onko tämä sitten kylmin maaliskuu koskaan?

– Se jää nähtäväksi, mutta edellytykset sille on. Ennusteet näyttävät, että keskimääräisiä lämpötiloja useamman asteen verran kylmempänä sää jatkuu.

Yleensä lumet ovat sulaneet huhtikuun alkuun mennessä lännessä ja etelässä. Nyt niin ei ole käymässä, koska lumien sulaminen alkaa yleensä keskimäärin jo maaliskuun alussa ja kylmä ilma vain jatkuu.

Katsomo-video ei ole saatavilla

MTV3:n sääsivustolta löytyvät Suomen alueelliset säätiedot.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.