Mainos

Linnunmunarosvo voi saada pallon jalkaansa

Harvinaisilla eläimillä tai niiden munilla kauppaa käyvät rikolliset saattavat saada vastaansa Suomessa entistä kovempaa lainsäädäntöä.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) aikoo selvityttää mahdollisuudet törkeän luonnonsuojelurikoksen kirjaamiseksi lakiin.

– Keskustelemme oikeusministeriön kanssa siitä, pitäisikö se säätää, Niinistö kertoi toimittajatapaamisessa Helsingissä perjantaina.

Niinistö muistutti, että Suomessa on tutkinnassa yksi vakava tullin paljastama luonnonsuojelurikos, jossa on taustalla laaja kansainvälinen vyyhti. Kyse on viime vuonna paljastuneesta tapauksesta, jossa Pohjanmaalla asuvan henkilön hallusta takavarikoitiin noin 10000 linnunmunaa ja lähes 300 täytettyä ja pakastettua lintua.

Laissa ei kuitenkaan ole pykälää törkeästä luonnonsuojelurikoksesta. Kun kansainvälisten jengien toiminta näyttää olevan tiivistymään päin, tarve törkeän luonnonsuojelurikoksen määrittelyyn on Niinistön mielestä lisääntynyt.

Pelotetta tarvitaan

Ympäristöministerin mukaan kovemmilla rangaistuksilla on myös pelotevaikutus. Ongelmia tulee, jos rangaistukset eivät ole oikeassa suhteessa esimerkiksi linnunmunien salakuljetuksella saatavaan taloudelliseen hyötyyn ja kiinnijäämisen riskiin. Tutkinnassa olevan tapauksen osalta tiedetään Niinistön mukaan jo, että rikosasteikko ei tällä hetkellä täysimääräisesti tunnista rikoksen vakavuutta.

Ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan mukaan asialla on merkitystä myös tapausten tutkinnan kannalta. Rikoksen vakavuuden määrittely vaikuttaa olennaisesti siihen, millaiset toimivaltuudet poliisilla on tutkia asiaa.

Niinistön mukaan törkeä luonnonsuojelurikos olisi verrattavissa törkeään metsästysrikokseen, jonka oikeusministeriö valmisteli lakiin viime vaalikaudella. Törkeästä metsästysrikoksesta voi nykyisin saada jopa neljä vuotta vankeutta. Pykälä joutuu testiin, kun perholaisten tammikuinen laiton susijahti ehtii raastupaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.