Mainos

Linja-autoliitossa lamaantuneet tunnelmat

Linja-autoliitossa tieto Äänekosken onnettomuudesta otettiin vastaan syvällä järkytyksellä.

Linja-autoliiton toimitusjohtaja Heikki Kääriäinen muistutti, että linja-auto on perinteisesti ollut erittäin turvallinen tapa liikkua.

- Viime vuoden aikana onnettomuuksissa ei kuollut yhtään linja-autoyritysten asiakasta eikä kuljettajaa. 10-15 viime vuoden aikana samaan "nollavisioon" on ylletty ainakin 5-6 kertaa, ja muutenkin kuolemaan johtaneet turmat ovat olleet hyvin harvinaisia, Kääriäinen muisteli.

Linja-autoliiton johto oli tänään Lapissa seminaarissa, johon osallistui myös runsaasti liikennealan viranomaisia.

- Juuri vietimme hiljaisen hetken. Ristiin rastiin olemme pohtineet, millä ihmeellä tämmöisen voisi estää. Tunnelmat ovat aika lamaantuneet, Kääriäinen sanoi.

Kääriäinen huomautti, että ammattiliikenteen harjoittavat ovat jo useita vuosia yrittäneet kiinnittää päättäjien huomiota teiden kunnon heikkenemiseen. Erityisesti talvihoito ja liukkauden torjunta alkaa autoilijoiden mielestä olla kestämättömällä tasolla.

- Koululaiskuljetusten kanssa seikkaillaan päivittäin liukkailla teillä. Tilausbussit taas liikkuvat ympäri vuorokauden, niin että jos teitä hoidetaan vain päiväsaikaan, se ei ihan riitä, Kääriäinen sanoi.

Kääriäisen saamien tietojen mukaan Äänekosken onnettomuuspaikalla on sattunut nimenomaan rekkaonnettomuuksia ennenkin, mutta tilanteeseen ei ole saatu parannusta.

Linja-autoliitto, Kuorma-autoliitto ja Rahtarit vetosivat tänään myös valtiovaltaan, jotta tienpitoon ja varsinkin talvihoitoon saataisiin lisää varoja.

Turvavyöt eivät olisi auttaneet

Linja-autoliiton tietojen mukaan Äänekosken turmabussi oli vasta puolitoista vuotta vanha, huippukuntoinen auto.

EU-säännösten mukaisesti siinä kuten kaikissa uusissa tilaus- ja pikavuoroliikenteen busseissa oli myös turvavyöt, joiden käyttö tosin on vapaaehtoista. Tällä kertaa niistäkään tuskin olisi ollut apua.

- Normaalisti linja-auton rakenteet kestävät sen, että auto voi pyöriä ympäri. Auton pitäisi kuitenkin olla rakennettu kuin panssarivaunu, että se voisi kestää näin rajun törmäyksen, Kääriäinen pohti.

Linja-autoille sattuneet onnettomuudet korvataan liikennevakuutuksesta samoin periaattein kuin henkilöautotkin. Onnettomuuden aiheuttajan lakisääteinen liikennevakuutus korvaa kaikki henkilövahingot ja myös vastapuolen omaisuusvahingot.

(MTV3-STT)

Pelastustoimet Konginkankaalla ovat jatkuneet koko päivän.

(Ylimäärinen uutislähetys klo 16.30; 19.03.2004)

Poliisin mukaan onnettomuuden syynä oli liukas keli.

(Ylimäärinen uutislähetys klo 16.30; 19.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.